Nickerie.Net, woensdag 21 augustus 2013


Badresein Sital: 'VRE-leden zijn profiteurs'

Nickerie - Badresein Sital, coördinator van het Rijstorgaan, vindt dat de opkopers en verwerkers die aangesloten zijn bij de Vereniging van Rijstexporteurs en Verwerkers (VRE) slechts in eigen belang denken en profiteurs zijn. Sital blijft erbij dat de richtprijs van SRD 67 per baal natte padie weloverwogen en goed uitgerekend is en dat hij wel contact heeft gehad met George Pahlad, voorzitter van de VRE. Wierin Bishesar, secretaris VRE, ontkent dit.

014ff9a14f00d26171ea62d9375dfa94.jpgBadresein Sital, coördinator Rijstorgaan

Sital deelt mee dat hij goed geïnformeerd is over de wereldmarktprijs. “Bovendien moeten wij niet uit het oog verliezen dat niet alle opkopers/verwerkers en exporteurs bij de VRE aangesloten zijn. De prijs van de VRE, SRD 55-SRD 57,50 noemt Sital belachelijk. Daarnaast benadrukt hij dat de boerenorganisaties zijn hulp hebben ingeroepen en het Rijstorgaan gevraagd hebben om te komen tot een richtprijs.

Oplossing dringend nodig

De coördinator van het Rijstorgaan kan zich helemaal terugvinden in het voorstel van de VRE om de totale sector te subsidiëren en niet alleen de landbouwers. Dat zou volgens Sital ideaal zijn. Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), zegt aan Starnieuws dat momenteel de natte padie voor SRD 55 per baal opgekocht wordt. Dit is ver beneden de uitgerekende prijs van SRD 77.73 van de boerenorganisatie.

Oemraw merkt op dat er slechts twaalf procent oude voorraden in de diverse silo’s liggen. Deze zijn in feite bestemd voor de lokale markt. Volgens de SPBA- topman moet de overheid nu inkomen met een structurele oplossing en niet slechts met een smoes van liberalisatie de sector in de steek laten. Ook vraagt Oemraw zich af hoe Sital aan een richtprijs van SRD 67 komt, aangezien de coördinator van het Rijstorgaan niet met de boerenorganisatie van gedachte heeft gewisseld hierover. Volgens Sital heeft hij rekening gehouden met tal van factoren en op basis van feiten en cijfers de richtprijs vastgesteld.

Wanita Ramnath


VRE vindt richtprijs Rijstorgaan te hoog gegrepen

Nickerie - De Vereniging van Rijstexporteurs en Verwerkers (VRE) vindt een richtprijs van SRD 67 te hoog gegrepen. Daarnaast erkennen de leden het Rijstorgaan niet en delen mee dat zij nooit onderhandeld hebben of gesprekken gevoerd hebben met de coördinator, Badresein Sital. Volgens de VRE laat de wereldmarktprijs het niet toe om hogere prijzen dan tussen SRD 55 en SRD 57,50 te bieden voor een baal natte padie.

Voorzitter George Pahlad van de VRE zegt aan Starnieuws dat de richtprijs van het Rijstorgaan niet juist is. Het Rijstorgaan geeft aan dat de wereldmarktprijs stabiel is gebleven en dat is ongeveer US$ 510-525 Mton voor de witte rijst en US$ 440 voor de cargorijst. "Hoe kan er dan een richtprijs van SRD 67 gehanteerd worden?", stelt de VRE. Volgens het Rijstorgaan dat beweert dat de exportprijs stabiel is, moet er dan uitgegaan worden van een richtprijs van SRD 55 per baal natte padie. Daarnaast zitten de VRE-leden nog met een voorraad van 35 procent. "De natte padie was ver boven de exportprijs en de exportprijs is nog steeds dalende. Door de ontvangen incentives zijn bijna alle arealen beplant en is er een gigantische overproductie dit seizoen. De vraag is waarnaar toe de rijst geëxporteerd gaat worden“, stelt Wierin Bishesar, secretaris van de VRE.

Oplossing VRE

Volgens de VRE is er wel een oplossing voor deze sector. De organisatie stelt de overheid voor om de sector te subsidiëren, maar dan direct bij de export van rijst en rijstproducten. In dit geval profiteren alle schakels in deze sector. Pahlad meent dat dit ook voordelig zal uitpakken voor de overheid. De export wordt aantrekkelijker en er zal veel meer geëxporteerd. De overheid heeft dan, volgens Pahlad, in deze direct deviezen binnen en is de totale rijstkolom gediend.

De VRE kan nog geen opkoop van de natte padie garanderen. “Om een goede prijs te kunnen garanderen voor de boeren moet de overheid in deze snel een beslissing nemen en direct de beschikking doen uitgaan. De oogst begint over twee weken, waarbij de verwerkers dan harde garanties zullen vragen om de boeren een betere prijs aan te bieden”, stelt Pahlad.

Wanita Ramnath

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

21-08-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics