Nickerie.Net, maandag 13 januari 2014


Alcoholische drank “lege calorieën”

Tijdens de decembermaand worden er altijd heel wat flessen ontkurkt, worden er heel wat glaasjes gevuld en wordt er veel geklonken. Als je je daarbij nog eens te goed doet aan alle feestelijke lekkernijen vliegen de pondjes er ongemerkt aan. Van de meeste gerechten en lekkernijen weten we wel ongeveer hoeveel calorieën ze bevatten. We kunnen in ieder geval schatten of ze 'gevaarlijk' zijn voor de lijn of niet. Iedereen weet bijvoorbeeld dat je je helemaal te buiten kunt gaan aan groenten zonder ook maar één grammetje aan te komen, terwijl bij zoetigheden en vette hapjes alle alarmbellen gaan rinkelen. Maar hoe zit het nu met alcohol? Heb je je ooit wel eens afgevraagd wat voor soort en hoeveel calorieën het glaasje rode wijn waar je je zo op kunt verheugen, bevat?

'Lege calorieën'

We zijn allemaal opgegroeid met de zogenaamde 'voedingsdriehoek', de driehoek met de voedingsmiddelen die we dagelijks nodig hebben. Misschien heb je het zwevende topje van de driehoek wel eens opgemerkt? Dat topje bevat de voedingsmiddelen met de zogenaamde 'lege calorieën'. Het zijn voedingsmiddelen die je niet nodig hebt en die niets toevoegen. omdat ze geen vitaminen of mineralen bevatten, maar die helaas vaak genoeg wel heel erg lekker zijn. Onder deze 'lege calorieën' worden ook alcoholische dranken gerekend. Alcoholhoudende dranken voegen dus niets 'nuttigs' toe aan onze dagelijkse voeding (afgezien van de discussies over de positieve invloeden die wijn in matige hoeveelheden op onze gezondheid zou hebben). Maken de lege calorieën van alcoholische dranken dik? Jammer, maar waar: een calorie is een calorie, en elke gram alcohol bevat 7 calorieën. Voor een glas wijn kom je dan al snel op 80 tot 100 calorieën. Als je er te veel van nuttigt, kom je dus aan, net zoals dat voor alle andere voedingsmiddelen geldt. Wel zouden studies hebben uitgewezen dat het nuttigen van een matige hoeveelheid alcohol het metabolisme versnelt. Het drinken van een glaasje wijn zou dus helpen bij de vetverbranding. Dit zou vooral gelden voor vrouwen. Of het waar is weten we niet, maar wat we wel weten is dat het verstandig is dat je alcohol met mate drinkt (en dan niet alleen met het oog op de lijn!). 

'Slanke drankjes'

Het aantal calorieën in een drankje wordt bepaald door het alcoholpercentage, maar ook door de suikers die het drankje bevat. Sterke dranken als whisky, rum, en wodka bevatten ongeveer tussen de 90 en 115 calorieën. Hetzelfde geldt voor een glas rode of witte wijn. Bier bevat minder alcohol dan wijn, maar meer suikers (koolhydraten) en komt daarom qua calorieën hoger uit dan wijn. Bier is bovendien 'gevaarlijker' voor de lijn dan wijn, omdat het gemakkelijker wegdrinkt en het aantal geconsumeerde glazen per persoon vaak hoger ligt. Champagne bevat relatief weinig calorieën (champagne maakt zelfs deel uit van sommige diëten). Een meevallertje voor Oudjaar dus! Ook sherry is een mager drankje. 

'Dikmakers'

Gemixte drankjes bevatten vaak meer calorieën dan 'pure drankjes', omdat deze in de regel veel suikers bevatten (denk aan mixen met coca cola en gesuikerde vruchtensappen). Vooral drankjes als strawberrydaquiri en margarita's scoren hoog. Ook drankjes als baileys, koffiekaatjes en andere romige drinks zetten zoden aan de dijk vanwege het hoge vetgehalte. 

Calorieën

 Een gram alcohol levert 7 kilocalorieën. Ter vergelijking: een gram vet levert 9 kilocalorieën en koolhydraten en eiwitten leveren per gram elk 4 kilocalorieën. Een wijnglas wijn, een bierglas pils en een borrelglaasje gedestilleerd leveren alle drie ongeveer evenveel alcohol, namelijk 10 gram. Dat zij dus al minstens 70 kilocalorieën per glaasje. Sommige alcoholhoudende drankjes bevatten daarnaast ook veel suiker of room, waardoor ze nog calorierijker zijn. Zo zijn likeuren, zoete witte wijn, cocktails en mixdrankjes echte caloriebommen.  Verbranding Je lichaam kan de energie uit alcohol niet opslaan en wil het zo snel mogelijk weer kwijtraken. Als je wat eet en daarbij drinkt, verbrandt je lichaam daarom als eerste de calorieën uit de alcohol en daarna pas de calorieën uit de voedingsmiddelen die je gegeten hebt. Verbrand je de calorieën uit de begeleidende hapjes niet, dan sla je deze op als vet. Vooral bij mannen nestelt dat vet zich als eerste rond het middel, waardoor het bekende bierbuikje ontstaat. 

Hapjes

Van de calorieën die in je drankje zitten krijg je geen vol gevoel. Je krijgt juist extra trek van een drankje en daarom gaat het vaak gepaard met calorierijke hapjes en vette snacks. Pinda's of een bittergarnituur bij de borrel, een kaasplankje bij een glas wijn, nog even langs de snackbar na het stappen: het zijn niet bepaald slanke combinaties

Tips

Hoe kun je dan toch af en toe van een drankje genieten zonder schuldgevoel? • Kies drank waar niet zo veel suiker of room in zit. Zo kun je gemixte drankjes en koffielikeuren beter overslaan. • Drink zeker niet dagelijks alcohol, maar beperk het tot af en toe op een feestje of in het weekend. Houd het dan ook bij één of twee drankjes en ga daarna over op water. Frisdrank is geen slank alternatief, want ook dat bevat veel calorieën. • Drink geen alcohol om je dorst te lessen, dat kun je beter met water doen. • Geniet rustig van je drankje. Je krijgt heel wat minder calorieën binnen als je rustig van één glas champagne nipt, dan wanneer je het ene na het andere glas bier achterover slaat.  • Laat vette snacks en hapjes staan. Neem wat rauwkost, zoute stengels, Japanse mix of popcorn bij je drankje. Waarom is alcohol extra slecht voor jongeren? De volgende redenen maken gebruik van alcohol door jongeren extra riskant: Jongeren krijgen bij eenzelfde glas een hoger promillage in hun bloed. Alcohol verdeelt zich over het lichaam. Als je nog niet volgroeid bent weeg je minder en bereik je bij dezelfde hoeveelheid alcohol een veel hoger promillage dan een volwassene. Bij jongeren wordt de alcohol langzamer afgebroken. Als je opgroeit zijn diverse organen nog in ontwikkeling. Zo ontwikkelen je hersenen zich tot hun 24e. Alcohol heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen. 

Hoger promillage

Na opname verdeelt alcohol zich over het lichaamsvocht. Het scheelt hierbij nogal of je al of niet volgroeid bent en dus veel of weinig weegt. Ook maakt het uit of je een jongen of meisje bent. Een jongen heeft ongeveer 70% lichaamsvocht. Bij een meisje is dat 60%. Als je als jongen 50 kg weegt verdeelt de alcohol zich over 35 liter vocht. Na 2 glazen heb je dan een promillage van 0,50. Als je 70 kg weegt is dit promillage 0,33. Bij een meisje dat 50 kg weegt verdeelt de alcohol zich over 30 liter vocht. Na 2 glazen heeft ze een promillage van 0,61. Als ze 70 weegt is dit promillage 0,40. Je ziet dat het nogal scheelt of je volgroeid bent of niet. Als dat nog niet het geval is, komt alcohol veel harder aan.

Langzamere afbraak van alcohol

Als je nog niet volgroeid bent, is je lever kleiner. Je breekt de alcohol dan minder snel af. Dat betekent dat de alcohol langer in je bloed blijft zitten.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / De West

10-01-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics