Nickerie.Net, zondag 18 mei 2014


Adron voert gebruik hoogwaardig zaaizaad op

17/05/2014 - Beta Debidien

NIEUW NICKERIE - Hoogwaardige kwaliteit zaaizaad is heel belangrijk om goede opbrengsten te realiseren bij de oogst van padie. Daarom voert het Anne van Dijk Rijst Onderzoekcentrum Nickerie (Adron) nu geleidelijk zowel de productie als het gebruik van hoogwaardig kwaliteit zaad op. Dat zegt waarnemend directeur Soedeshchand Jairam.

Zaad afgeoogst in Wageningen wordt ingeladen om afgevoerd te worden naar de droger.Zaad afgeoogst in Wageningen wordt ingeladen om afgevoerd te worden naar de droger. Foto: Beta Debidien

Enkele belangrijke factoren die bepalend zijn voor de kwaliteit van zaaizaad, zijn de raszuiverheid, onkruidzaden, rode-rijstkorrels en kiempercentage. Volgens Jairam moeten de korrels goed gevuld en onbeschadigd zijn. Hij merkt op dat de bewustwording van hoogwaardige kwaliteit en goed zaaizaad toeneemt onder de rijstboeren. Ondanks de productie in Wageningen heeft Adron dit seizoen niet alle boeren kunnen helpen met zaaizaad. De vraag naar de lijnen van Adron is in vergelijking met de voorgaande jaren toegenomen.

De toename van de inzaai met meer dan 10.000 ha per jaar is te danken aan de toename van de efficiency en de afname risico's, als gevolg van het verbeterde watermanagement, gewasmanagement, transport door de investeringen in zowel de droge als natte infrastructuur, voorlichting via Adron en verbetering van de inputvoorziening.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /dWT

16-05-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics