Nickerie.Net, woensdag 04 juni 2014


Multinational Alcoa is tijd aan het rekken

Suralco-plant te Paranam. De multinational Alcoa is met onmogelijke eisen gekomen om nog te mogen rekenen op een rode bauxiet-loper. De mededelingen die Alcoa gedaan heeft aan de regering, hebben veel stof doen opwaaien. Terecht doet president Desi Bouterse een beroep op elke Surinamer om zich in eenheid te buigen over dit probleem. Iedereen die naar school is gegaan in Suriname, heeft geleerd dat bauxiet de kurk is waarop de economie drijft. Wanneer de dobber in een derdewereldland drijft, betekent het gouden tijden voor een multinational. Er is in de afgelopen honderd jaren enorm veel geld door Alcoa gehaald uit de bodem van Suriname. De kraters waaruit het bauxieterts is gehaald, zijn de getuigen van hoe diep in de aarde is getast om te kunnen floreren.

7c8bcf046fb13f4ca6b6964e377b1599.jpg___suralcoplant.jpgSuralco/Alcoa bleef keer op keer ontkennen dat het bedrijf uit Suriname zal vertrekken. De managing director van Suralco, Ruben Halfhuid, zei in zijn nieuwjaarsrede in januari dat het Nassau-project opnieuw zou worden uitbesteed met een andere set-up, na het verkrijgen van goedkeuring van Alcoa voor de start van de uitvoering in het eerste kwartaal van 2015. De mijn zou in 2017 worden opgeleverd. Het is vanaf 2004 duidelijk dat er een energievraagstuk is en dat er geïnvesteerd moet worden in het Nassaugebied.

Aquilino Paolucci, de regionale president van Alcoa voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied en Halfhuid, leggen nu uit dat bauxiet uit het Nassaugebied pas in 2018 gewonnen kan worden. Ineens wordt aangegeven dat het ontwikkelen van Nassau 4.5 jaar zal duren, terwijl zes bedrijven zijn gevraagd om een aanbod te doen voor het project. Dit zou ruim twee jaar in beslag nemen.

Uit de eisen van Alcoa blijkt duidelijk dat de multinational tijd wil winnen. De problemen die Alcoa gecreëerd heeft, worden nu op het bord van Suriname gelegd om deze op te lossen. De miljarden winsten die hier gemaakt zijn, werden in andere landen geïnvesteerd. Alcoa heeft al een beslissing genomen. De multinational gaat weg uit Suriname. Daarom wordt er niet meer geïnvesteerd hier. De mijnbouwgigant heeft de 'Brokopondo-overeenkomst' met Suriname gesloten voor 75 jaar, waarvan 56 jaren zijn verlopen. Als Alcoa zich niet kan houden aan de overeenkomst zal ze ruim US$ 700 miljoen moeten neertellen en het bedrijf moeten overdragen aan Suriname. Daarom de vele onmogelijke eisen om niet te hoeven te betalen. Maar na honderd jaar is er genoeg expertise in Suriname om de bauxietindustrie te kunnen behouden. Per slot van rekening zijn het Surinamers die het harde werk dag en nacht verrichten en niet enkele dure Brazilianen die posities van eigen deskundigen innemen.

De multinational kan gaan als nu reeds duidelijk is dat bijkans duizend banen op de tocht zijn en Suriname al jaren meer uitgeeft aan behoud van Alcoa dan er geld in het laatje komt...

Nita Ramcharan


Archief, 4 jan 2014

Suralco blijft in 2014 vechten voor behoud positie

Managing Director van Suralco, Ruben Halfhuid Managing Director van Suralco, Ruben Halfhuid, verwacht dat de internationale aluminiummarkt nog steeds turbulent zal blijven in 2014. Het bedrijf is niet van plan zijn hoofd te laten hangen, maar te blijven vechten om zijn positie te verbeteren. Dit zei Halfhuid in zijn nieuwjaarsrede.

cba65b452d72b4822f97ed6076153126.jpg___halfhuid.jpg"2013 was zeker geen makkelijk jaar voor Suralco vanwege de lage prijs van aluinaarde op de wereldmarkt en tegelijkertijd de hoge prijs voor olie en bauxiet. Dit heeft geresulteerd dat ook dit jaar het bedrijfsresultaat negatief was en er een aantal drastische maatregelen genomen moesten worden zoals onder andere het uitstellen van niet urgente onderhoudsuitgaven. We waren genoodzaakt alles in het werk te zetten om efficiënter te werk te gaan teneinde de kosten voor het produceren van aluinaarde te verminderen. Met de inzet van alle werknemers, service bedrijven, leveranciers en niet te vergeten de werknemersorganisaties, is het ons gelukt om een beter resultaat dan verwacht te realiseren. Wij danken u daarom enorm voor uw inzet en in het in ons gestelde vertrouwen", zei Halfhuid.

Mijlpalen voor 2014 Om goede resultaten te bereiken dit jaar zijn in het bedrijfsplan 2014 van Suralco diverse mijlpalen opgenomen. In het bedrijfsplan is opgenomen een break-even resultaat te bereiken tegen het eind van 2014 bij een productie van 3150 metrieke ton/dag. Dit zal worden bewerkstelligd door: - Verbeteren van de efficiency in het productieproces. - Verbeteren van de productiviteit. - Het verder verminderen van de bedrijfskosten. -Opnieuw aanbesteden van het Nassau-project met een andere set-up en het verkrijgen van goedkeuring van Alcoa voor de start van uitvoering in het eerste kwartaal van 2015. - Het afmaken van de energiestudie en het aanbesteden van de energieoplossing om uiteindelijk in staat te zijn met een goedkoper energie alternatief de raffinaderij te kunnen draaien. Dit is een belangrijk aspect om Suralco weer concurrerend te maken om met de beste in de industrie mee te kunnen. - Het versneld uitvoeren van bauxiet exploratie-activiteiten in het oosten van Suriname om het bauxiettekort dat verwacht wordt in 2015 te kunnen dekken in afwachting van Nassau.

Het vechten tegen de negatieve marktcondities blijft een dynamisch proces, maar het bedrijfsplan is volgens Halfhuid essentieel en zal zeker bijdragen om Suralco door de zeer moeilijke wereldmarktsituatie te sleuren en de bauxietindustrie voor Suriname te behouden.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /NSS

04-06-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics