Nickerie.Net, vrijdag 08 augustus 2014


Voedselveiligheid en voedselzekerheid: is ons eten nog veilig?

Het thema voedselveiligheid en voedselzekerheid is het thema van editie 9 van het vakblad EFM Magazine. De Verenigde Naties heeft 2014 uitgeroepen tot het jaar van 'Family farming'. In dit jaar van de familiale landbouw van de VN is er toenemende aandacht voor boerenfamiliebedrijven. Discussies over hoe de kleine boeren te stimuleren om zich te ontwikkelen tot producenten voor de lokale en de wereldmarkt zijn volop gaande. Naast het duurzame karakter wordt ook gekeken hoe de wereld voldoende voedsel voor 9 miljard mensen in 2050 kan produceren.

In de interviewspecial vertelt Winston Ramautarsing, consultant en econoom, over de redenen waarom het maar niet lukt om Suriname tot de voedselschuur van het Caribisch gebied te maken. "Daarnaast is het van belang Surinamers bewuster te maken over de veiligheid van ons voedsel", zegt hoofdredacteur Rachel Parsan-Lalbiharie. "Daarom hebben we in dit nummer diverse artikelen opgenomen waarin nader wordt ingegaan op de risico’s die we lopen als consument. Dat Surinamers over het algemeen niet al te gezond eten, is geen nieuws: te veel, te vet en te zoet", zegt Parsan.

Hulp nodig

Hoe zorgwekkend ook, hier is - min of meer - sprake van eigen keuzes. Dat geldt echter niet voor álle voedingsgerelateerde gezondheidsrisico’s. Zo werd onlangs bij een afstudeeronderzoek een verontrustend hoge hoeveelheid salmonella- en E. coli-bacteriën aangetroffen in enkele Surinaamse slagerijen. En de enorme schaal waarop in het binnenland goud wordt gezocht, met kwik of het zeer giftige cyanide, heeft ook zijn weerslag op het voedsel. De reststoffen van het gif worden door kleine goudzoekers namelijk rechtstreeks in de natuur gedumpt, en komen via het vervuilde rivierwater in de vis en vervolgens in het lichaam terecht. Daarnaast vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met enige regelmaat verhoogde concentraties pesticiden in Surinaamse groenten en fruit.

Van alle overtreders van de toegestane waarden, staan Vietnam en Suriname bovenaan de lijst. "En dan hebben we het nog niet eens gehad over de onhygiënische situaties bij sommige restaurants en voedselverwerkers, en de vervallen producten in winkels. We hebben hulp nodig, voordat we ons letterlijk dood eten. Wat doet de overheid eigenlijk, en wie is daar verantwoordelijk voor? In editie 9 wordt onder andere ingegaan op deze vraag. "Het is belangrijk als consument dat we ons wel afvragen wat er in ons eten zit, waar onze groenten vandaan komen en het eten dat we kopen in restaurants wel hygiënisch is bereid?", stelt Parsan.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ NSS 08-08-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics