Nickerie.Net, donderdag 18 september 2014


Deal met kwakkelende Venezuela redding Surinaamse rijstsector?

In een bericht afkomstig van het Surinaamse Ministerie van Buitenlandse Zaken dat werd doorgegeven door verschillende media, vernamen we eind vorige week dat bij een bezoek aan Venezuela een doorbraak is bereikt door de Surinaamse president en zijn minister van Buitenlandse Zaken. Deze doorbraak zou de redding kunnen zijn van de Surinaamse agrarische sector, met name de rijstsector die al enige tijd een kwijnend bestaan lijdt, mede door de wurgende verhoging van de Goverment Take in 2011.

Jan Gajentaan

Volgens de vorige week gesloten overeenkomst, zal Venezuela jaarlijks 32.000 metrieke ton padie en 80.000 metrieke ton witte rijst afnemen van Suriname. De door Suriname voorgestelde prijzen zijn in principe geaccepteerd door Venezuela, maar partijen dienen nog overeenstemming te bereiken over enkele aspecten van de technische specificaties, lezen we in het bericht.

Natuurlijk gun ik de Surinaamse rijstboeren deze mega-order van harte. Toch stelde ik mij enkele vragen bij het lezen van deze berichten. Zoals bekend, schrijf ik al enkele jaren kritisch over het regime in Venezuela en de situatie daar betreffende de mensenrechten, maar ook over het economische mismanagement.

Hoewel Venezuela een land is met veel olierijkdom, bezit het land helaas ook oliedomme politici, die er een potje van hebben gemaakt de afgelopen jaren. Daarnaast fungeert Venezuela als sponsor van een aantal communistische en socialistische landen in de regio, waaronder ook Cuba, dat jaarlijks 12 miljard dollar ondersteuning krijgt van de Venezolanen.

Hoe ernstig het mismanagement is van de Venezolaanse economie, kunnen we het beste illustreren aan de hand van de lotgevallen van hun nationale oliemaatschappij PDVSA. In 1998 was PDVSA nog een gestroomlijnd bedrijf met zo´n 40.000 werknemers en een productie van 3,2 miljoen vaten olie per dag. Na de coup van Chávez, werden 20.000 medewerkers ontslagen en vervangen door politieke vrienden van Chávez.

Dat Chávez heel erg veel vrienden had, blijkt wel eruit dat er inmiddels maar liefst 115.000 werknemers zijn bij PDVSA. Die produceren echter samen nog maar ca. 2,4 miljoen vaten per dag (dus bijna een miljoen minder dan voorheen). Daarbij komt nog dat de olieprijs de afgelopen jaren daalde. PDVSA zit voor ongeveer 80 miljard US dollar in de schulden.

Het is dan ook duidelijk, dat de Venezolaanse overheid in grote financiële problemen verkeert. Een aantal luchtvaartmaatschappijen staakten de afgelopen maanden hun vluchten naar Venezuela, omdat er grote problemen waren met de betalingen en allerlei valutaproblemen. Deze luchtvaartmaatschappijen zijn niet de enigen die last hebben van het slechte betaalgedrag van de Venezolanen.

Zo zit Panama nog steeds te wachten op de betaling van een schuld van een miljard dollar door Venezuela, een bedrag waar zij waarschijnlijk naar kunnen fluiten, omdat zij het gewaagd hebben stelling te nemen in de OAS tegen Venezuela. Ook de Brazilianen en met name hun oliemaatschappij Petrobas, zitten nog steeds te wachten op heel wat miljarden uit Venezuela.

De regering Bouterse-Ameerali heeft heel wat gouden bergen beloofd. Na het bezoek afgelopen week aan Venezuela werd met klaroengeschal een prachtige gouden berg beloofd aan de rijstboeren. Ik vrees met grote vreze dat deze berg alleen maar een muis zal baren, maar ik hoop natuurlijk voor de Surinaamse rijstboeren, dat ik ongelijk zal krijgen.

Jan Gajentaan

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /GFC . FOS Network 14-09-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics