Nickerie.Net, maandag 14 december 2015


ACP-EU bezorgd over behoud bananensector

DEN HAAG - De Europese Commissie moet maatregelen te nemen om de bananen producerende ACP landen te ondersteunen voor behoud van de sector. Gedacht wordt van variatie van de productie, het stimuleren van intra- regionale handel, wetenschappelijk onderzoek en innovatie in de sector.

Tot deze gezamenlijke oproep kwamen Loius Michel van het Europees Parlement en Fitz Jackson van de Afrikaanse, Caribische en Pacifische landen (ACP). Ze deden die oproep aan het einde van de dertigste gezamenlijke parlementaire vergadering van de ACP-EU vorige week in Brussel. Michel en Fitz Jim hebben ook bezorgdheid geuit over het voortbestaan van de sector en gewezen op onder meer de werkgelegenheid en de inkomsten voor de staat die in gevaar komen.

"Die bezorgdheid is terecht", reageert Dayanand Dwarka, voorzitter van de Bananen Arbeiders Bond Nickerie bij het bananenbedrijf Food and Agricultural Industries (FAI). Suriname is één van de bananen producerende en exporterende landen van de ACP. De bezorgdheid heeft grotendeels te maken met het wegvallen van de preferentiële regelingen in 2017. Bananen producerende landen buiten de ACP, de zogenoemde FMN landen, betalen nu een tarief van ongeveer 75 US dollar per ton aan invoerrechten op de Europese markt. Voorheen was dat 175 US dollar.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 14-12-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics