Nickerie.Net, vrijdag 22 januari 2016


Zika-virus: symptomen, oorzaak en behandeling

Het Zika-virus, in de vorige eeuw voor het eerst ontdekt in Oeganda, lijkt sterk op tropenziektes als knokkelkoorts (Dengue). Zika-virus symptomen zijn licht en kortdurend van aard (2-7 dagen). Zika-virus symptomen lijken op die van dengue en gele koorts en bestaan uit koorts, gewrichtspijn, spierpijn, conjunctivitis (rode ogen), pijn achter de oogbollen, hoofdpijn, algehele zwakte, huiduitslag, zwelling van de onderbenen en minder voorkomend zijn klachten als braken, diarree en buikpijn. Zika-virus wordt overgedragen door de prik van een geÔnfecteerd Aedes aegypti mug. Ongeveer 4 dagen (varieert tussen de 3-12 dagen) nŠ de prik door een geÔnfecteerde mug vertoon je de eerste klachten en verschijnselen. De periode tussen infectie en de eerste symptomen noemt men 'incubatietijd'.

Wat is het zika-virus?

Het zika-virus wordt overgedragen door muggenbeten. De meest voorkomende symptomen van zika-virus geeft symptomen als koorts, huiduitslag, gewrichtspijn en conjunctivitis (rode ogen). De ziekte verloopt vrij mild en is vergelijkbaar met tropenziekten als knokkelkoorts of chikangunya. Na een week zijn de klachten vaak weer verdwenen. Een ernstig verloop dat resulteert in een ziekenhuisopname is ongewoon.

 

Zikakoorts

Het zika-virus behoort tot de familie Flaviviridae, het veroorzaakt zikakoorts. Het zikavirus is verwant met virussen die dengue (knokkelkoorts), gele koorts, Japanse encefalitis en West Nijlvirus veroorzaken.

 

Uitbraken van zikakoorts

Uitbraken van zika hebben zich voorgedaan in gebieden in Afrika, Zuidoost-AziŽ, de Pacifische Eilanden, en Zuid-Amerika waaronder Suriname, en Midden-Amerika. De ziekte is genoemd naar een regio in Oeganda, waar het voor het eerst werd ontdekt. Omdat zogenaamde Aedes-muggen het zika-virus verspreiden, en deze over de hele wereld actief is, kunnen uitbraken zich uitbreiden naar andere landen.

 

Beschermen

Er is geen vaccin beschikbaar. Reizigers kunnen zichzelf beschermen tegen deze ziekte door maatregelen te nemen om muggenbeten te voorkomen. Bij het reizen naar landen waar het zika-virus actief is of andere virussen die worden verspreid door muggen, kun je muggenspray gebruiken, kleding met lange mouwen en een lange broek dragen, en op plaatsen verblijven met airconditioning of in een ruimte dat beschermd is middels horren. Verder is het belangrijk om onder een klamboe te slapen.

 

Zika-virus symptomen

Ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken met het zika-virus, krijgt de ziekteverschijnselen van zikakoorts. De meest voorkomende symptomen van Zikakoorts zijn:

* koorts;
* huiduitslag, wat vaak begint in het gelaat en zich allengs uitbreid over de rest van het lichaam;
* gewrichtspijn en soms gewrichtszwelling;
* spierpijn;
* niet-etterige ontsteking van het oog (oogbindvlies);
* gevoelloosheid.

 

Minder frequent optreden klachten zijn:
* hoofdpijn (vooral achter de ogen);
* gebrek aan eetlust;
* overgeven;
* diarree; en
* buikpijn.

De ziekte verloopt mild en de klachten houden enkele dagen tot een week aan. Een ernstig verloop van zikakoorts waarvoor een ziekenhuisopname nodig is, is ongewoon. Sterfgevallen zijn zeldzaam.

 

Zika-virus en zwangerschap
Er zijn volgens het RIVM aanwijzingen dat een zika-virusinfectie tijdens de zwangerschap mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. Door het zika-virus worden baby's met abnormaal kleine hoofden geboren. Zwangere vrouwen die in gebieden verblijven waar het zika-virus aanwezis is, wordt geadviseerd extra zorgvuldig anti-muggenmaatregelen te nemen. In BraziliŽ, het centrum van de huidige uitbraak, werden sinds oktober vorig jaar zo'n 3.900 baby's geboren met een te kleine schedel en een verstandelijke beperking. Normaal gaat het om 150 kindjes in een heel jaar.

 

Zika-virus diagnose
Het is geen sinecure om de diagnose te stellen. De symptomen van zika zijn vergelijkbaar met die van dengue en chikungunya, welke worden veroorzaakt door andere virussen maar worden verspreid door hetzelfde type muggen.

 

Behandeling zika-virus
Er is (nog) Geen vaccin om besmetting te voorkomen en er zijn geen medicijnen om een zika-infectie te behandelen. Ter verlichting van de klachten kunnen de volgende maatregelen genomen worden:

- Zorg voor voldoende rust;
- Drink voldoende om uitdroging te voorkomen;
- Neem geneesmiddelen, zoals paracetamol ter verlichting van koorts en pijn.

 

Besmetting met het virus
Het zikavirus wordt overgebracht door bepaalde zogenaamde Aedes-muggen. Deze steekmuggen komen veel in en rondom huis voor. Ze voeden zich vooral met menselijk bloed en deze lkastpakken steken zowel overdag als in de late namiddag en begin van de avond.

 

Preventie

Neem overdag en in het begin van de avond antimuggenmaatregelen in acht in gebieden waar het zika-virus voorkomt.

Dit doe je door:

- Het dragen van bedekkende kleding: lange mouwen, lange broek.
- Smeer onbedekte huid goed in met een muggenwereldmiddel dat DEET bevat. Kijk uit met het gebruik van dit middel bij kinderen jonger dan 2 jaar en bij zwangeren;
- Er wordt aangeraden te slapen onder een klamboe of muskietennet.

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / infonu.nl / FB 22-01-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics