Nickerie.Net, maandag 04 april 2016


Guillermo Samson: ‘IMF; de straf die Suriname zal krijgen vanwege niet prudent beleid’

‘De valutaveiling gaat niet werken. De koers zal veel hoger worden. De valutaveiling zal beëindigen, en willen of niet, zal men toch richting het Internationale Monetaire Fonds (IMF) moeten gaan. De staat heeft geen geld meer. Ook is er geen plan meer om zaken recht te trekken.’ Dit zegt econoom tevens jurist Guillermo Samson in reactie op de steeds stijgende zwarte marktkoers van de US$. De koers gaat volgens Samson steeds meer omhoog omdat er ten eerste geen vertrouwen meer is in de nationale munteenheid. Er is daarnaast geen vertrouwen meer in deze regering. “Men zegt dat de regering weg moet, maar de grote vraag is, ‘wat is het alternatief?’ Je kunt ook zeggen dat alles wat komt beter zal zijn”, stelt Samson. De regering heeft verder geen integraal plan om structureel zaken aan te pakken. Ten slotte kijkt de regering alleen maar naar de koers, en denkt niet binnen een integraal plan hoe de extra deviezen die over de balk zijn gegooid, terug kunnen worden verdiend.”

Kortermijnoplossing, gestolen geld terugstorten

“Er is een oplossing: het geld dat gestolen is moet terug gestort worden. Dit is een oplossing op korte termijn. Alle andere maatregelen op korte termijn brengen ons richting boven de SRD 10 voor de US$”, stelt Samson. Met gestolen geld bedoelt Samson het geld dat via corruptie uit de Surinaamse economie is verdampt. Ingenieur Richard Kalloe heeft onlangs een vergelijking gemaakt tussen de staatsinkomsten in de periode van president Ronald Venetiaan en Desi Bouterse. Wat Venetiaan in 10 jaar heeft ontvangen aan ontwikkelingshulp, zou regering Bouterse-Ameerali volgens Kalloe in ruim 4 jaar aan eigen inkomsten hebben gehad. Veel geld is volgens Samson ook via een verkapte manier van corruptie weggegeven. “Wij moeten hierbij denken aan projecten die geïnitieerd zijn, waarvoor er feasibility-studies zijn gemaakt. Zo weten wij dat er studies zijn gemaakt voor een ziekenhuis in Wanica, het treinproject, fly-overs etc. Het boekenproject van Eddy Jozefzoon heeft het land ook heel wat gekost. Wij moeten ook niet vergeten de rol die de ex-vicepresident toen heeft gespeeld met zijn onduidelijk beleid, waarbij enorm veel geld is gaan verdampen via de Basiszorgverzekering. In elk geval, zeker wat verdampt is moet terug worden gehaald. Kalloe praat over de 10 jaren van Venetiaan, maar ik durf te zeggen dat Bouterse meer geld heeft ontvangen vanaf Arron bij de toescheidingsovereenkomst heeft gehad”, stelt Samson.

Straf voor het volk

De econoom voorspelt dat gezien de valutaveilingen niet zullen werken, Suriname op een bepaald moment toch richting het IMF zal moeten stappen, dat voor het volk in ieder geval een straf zal zijn. “Dat is de straf die Suriname zal krijgen vanwege niet prudent beleid. Dit is de rekening die wij moeten betalen vanwege corruptie. De president zal dit door het hele volk laten betalen”, stelt Samson. Werken met IMF betekent dat alle subsidies vanuit de overheid worden stopgezet, loonsverhogingen zijn er niet bij, en zeker de helft van de ambtenaren zal moeten worden ontslagen. Men ontkomt er niet aan. Aan de andere kant zal IMF een voordeel betekenen voor de multinationals in Suriname. IMF zit er, gezien de voorbeelden in de wereld, voor de rijke landen.”

Volgens Samson moet men afstappen van het steeds schuiven van problemen op wereldniveau. Hand in eigen boezem steken en kijken naar waar zaken fout zijn gegaan, zouden naar zijn menig veel kunnen helpen. “Er bestaat geen wereldcrisis. Er zijn wat problemen in de wereld, maar dat geldt voor individuele landen. Toen er een financiële wereldcrisis was in 2008, heeft Suriname dankzij prudent beleid van Andre Telting, er niets van gemerkt. Waarom nu wel, terwijl wij een enorme reserve hadden?”, aldus Samson.

Kavish Ganesh

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / DBS 04-04-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics