Nickerie.Net, zondag 10 april 2016


Guillermo Samson: “We zitten al in Venezuela”

09-04- 2016

Suriname komt nog steeds niet uit de problemen op haar valutamarkt. In de economie gebruikt men devaluaties om concurrentieposities te verbeteren ten opzichte van het buitenland, om zo meer te gaan exporteren. Hierdoor moet een land in staat zijn om meer deviezen binnen te halen. Belangrijk hierin is dat het land een sterke productiepoot moet hebben, hetgeen niet het geval is in Suriname. Volgens econoom en jurist Guillermo Samson zijn al de valutaveilingen gewoon devaluaties. “We zitten al in Venezuela, zoals voorspeld. Pakketten? Dat na Venezuela tori. Men is veels te ver doorgegaan met het lenen voor consumptieve doeleinden. Wanneer men leent, moet men de lening ook afstemmen om de verdiencapaciteit in de toekomst. Men moet een evaluatie maken van de verwachtingen. Die berekening is nooit gemaakt”, stelt Samson.

Volgens Samson wil de regering blijven lenen om schulden te betalen. In het verleden kon men al moeilijk lenen op de internationale kapitaalmarkt. Het is de regering nergens gelukt om voor de investering in Newmont te lenen. Nu is het erger geworden. “De enige die jou kan helpen, is het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Men gaat lenen, maar kan geen plan schrijven. IMF zal het plan voor je schrijven, omdat de mensen hier de kennis niet hebben”, aldus Samson.

Geen twijfel dat IMF voorwaarden zal stellen De regering zegt inderdaad met het IMF bezig te zijn tot een overeenkomst te komen. Volgens Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos), bestaat er geen twijfel dat het IMF de voorwaarden zal stellen. “De grote vraag die hierbij moet worden gesteld, is: wat zijn de voorwaarden? Laten wij zien wat de voorwaarden zijn. Ik daag de regering uit. Laten wij als bedrijfsleven en maatschappelijke groeperingen zien wat de voorwaarden zijn. Ik kan garanderen dat wij niet kunnen voldoen aan de voorwaarden. Het IMF zal een veel hogere devaluatie voorstellen. Met de veilingen stoot men de koers systematisch door. Het blijft onder de noemer van een veilingkoers toenemen. Als IMF een devaluatie van 8 tot 10 voorstelt en maar US$100 miljoen uitleent, zijn wij niet geholpen. Als men plotseling naar 10 moet devalueren, creëert men een complete arbeidsonrust. Het IMF zal zogenaamd meewerken, maar stuurt je hiermee regelrecht de dood in”, aldus Binda.

Kavish Ganesh

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / DBS 10-04-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics