Nickerie.Net, dinsdag 19 april 2016


IMF stap is gelijk aan toegeven bankroet

18/04/2016

PARAMARIBO - Sinds de persconferentie van de president en daarna de vergadering in De Nationale Assemblee vrijdag, zijn er veel vragen over de steun die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere instituten mogelijk aan Suriname zullen geven. Laten we het duidelijk stellen: een land dat naar het IMF stapt om zijn economie te financieren, is bijna bankroet. Het kan de eigen uitgaven niet of nauwelijks dekken en is niet in staat commerciële leningen aan te gaan. Een hoerastemming mag met deze stap dus gerust achterwege gelaten worden.

Naast vooral de acceptatie van deze tekortkoming van ons land, zijn er heel veel vragen die de overheid dringend zal moeten beantwoorden en er zullen ongetwijfeld rake klappen vallen. Ten eerste is de vraag wat de overheid zal doen aan het logge ambtenarenapparaat. Tijdens de persconferentie op het Kabinet van de President stipte het staatshoofd het onderwerp heel luchtig aan, maar het is duidelijk dat het hier betreft een huisje heiliger dan dat van de paus. Het apparaat dat als patronage instrument menig verkiezingsuitslag heeft beïnvloed, is vanaf de onafhankelijkheid van Suriname steeds in omvang toegenomen.

Het heeft zelfs ertoe geleid, dat de regering-Venetaan 1 in 1992 het Structureel Aanpassingsprogramma niet volgens de letter uitgevoerd heeft. Hangt het zwaard van Damocles deze beroepsgroep nu boven het hoofd of niet? De tweede vraag is hoe de regering het geld, dat mogelijk geleend zal worden, zal investeren en hoe risicovol die investeringen en bestedingen zullen zijn. Suriname heeft een geschiedenis van investeren in de consumptieve sfeer, wat geen geld opbrengt en geen perspectieven biedt om deze lening terug te betalen. Indien geïnvesteerd wordt in Staatsolie en de Merian-mijn is de vraag of deze gewonnen grondstoffen op termijn het rendement zullen bieden om in staat te zijn het geld terug te betalen.

De president heeft wel opgemerkt dat er geïnvesteerd zal worden in de productiesector maar deze kreet is niet nieuw. De uitleg van hoe dat zal gebeuren is het staatshoofd ons nog altijd schuldig gebleven. Een beetje cynisme is bij de stap van deze regering naar het IMF, een instituut van het kapitalisme, wel op zijn plaats. De leider Bouterse heeft zich altijd ontpopt als één die meer de sociale instituten in de wereld aanhangt en niets moet hebben van koloniale instituten die de tendens hebben om landen de les te lezen. Met de knieval voor het instituut IMF is duidelijk dat Bouterse zijn ruggengraat inruilt voor één van ander allooi. Of dat ons land meer zal opleveren, dan zijn vorige inzichten, zal de tijd leren.

Tenslotte een waarschuwend geluid: het is duidelijk dat het IMF geen sociale instelling is. Wie geld daar leent zal het goedschiks of kwaadschiks terug moeten betalen. Het predicaat: bezint, eert gij begint is nu -toegegeven - rijkelijk laat. Maar laten wij ons als land realiseren dat wij indien deze lening doorgaat alle zeilen bij zullen moeten zetten om de komende generatie te redden van een worst case scenario. Voorwaar geen gemakkelijke taak!

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 19-04-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics