Nickerie.Net, maandag 05 maart 2018


Columbiaanse drugsduikboot in Suriname krijgt een lange staart

Er is op of omstreeks 1 maart 2018 een duikboot boven water gekomen in de binnenwateren van Suriname in het district Saramacca. De Surinaamse autoriteiten en de kustwacht weten van niets. De minister van Jusittie en politie (wnd) Welzijn verklaarde officieel dat geen enkele Surinamer betrokken is bij de vondst van de duikboot. Inmiddels is er een justitieel onderzoek gestart over het hoe en waarom van deze vreemde zaak, waar men in het buitenland veel meer over blijkt te weten. Suriname speelt een cruciale rol in de doorvoer van drugs naar Afrika, Europa en Amerika.

Suriname brengt de veiligheid van de regio en van de America's in gevaar. Dit hebben zowel de Amerikaanse als Braziliaanse autoriteiten geconstateerd door middel van gedegen onderzoek. Internationaal heeft men de grensoverschrijdende en drugsgerelateerde criminaliteit in beeld gebracht en Suriname speelt daarbij een hoofdrol als bruggenhoofd naar andere werelddelen. De regering Bouterse wordt door drugbarons uit Zuid Amerika (voornamelijk die van Columbia) gebruikt als legale politieke arm voor de organisatie en logistieke ondersteuning van drugstransporten met ultramoderne middelen.

De president voert een lobby achter de schermen met multinationals (Newmont) met Suriname als onderpand om zijn positie veilig te stellen inzake de lopende rechtzaak tegen hem. De voorzitter van de VHP is een van de belangrijkste getuigen inzake de officiele betrokkenheid van Suriname, en de president Desi Bouterse en diens zoon, bij de internationale criminaliteit. Desi Bouterse heeft ook in geopolitiek opzicht Suriname in gevaar gebracht door land en volk van Suriname partij te maken in de conflicten tussen Venezuela en de buurlanden. Suriname kiest met enkele landen partij voor Venezuela. Deze opstelling heeft Suriname van de ene op de andere dag gemaakt tot vijand van Guyana en de ex-Nederlandse Antillen o.a. Curacao die nu door Venezuela economisch wordt getroffen. De decennia-oude BARCO-markt in de hoofdstad Willemstad is tot nader order gesloten. Hiermede zijn groente en fruit aanvoer vanuit Venezuela naar Curacao afgesneden. Op Aruba vertoeven duizenden Venezolaanse vluchtelingen. In de Braziliaanse stad Boa Vista, in het Noordelijke Amazonegebied komen duizenden Venezolaanse vluchtelingen aan.

In de OAS neemt Suriname een geisoleerde positie in omdat bijna geheel zuid Amerika Venezuela tot de orde aan het roepen is. Op grond van buitenlandse druk heeft president Maduro de verkiezingen een maand uitgsteld, maar dat vindt de internationale gemeenschap niet voldoende. Internationaal wordt het aftreden van Maduro geeist. Suriname ondersteunt Maduro door dik en dun als solidaire communistische staat. De Brazilianen hebben Bouterse ingelicht dat hij Suriname niet moet slepen in een internationaal conflict waar Brazilie niet de zijde van Suriname kiest en de continentale souvereiniteit zal beschermen. Brazilie wenst niet te grenzen aan Rusland en/of China. Bouterse is gewaarschuwd.

De Caricom heeft de bestrijding van de internationale criminaliteit tot hoofddoel verklaard in haar laatste vergadering van regeringsleiders. Suriname blijft muisstil. Brazilie heeft de strijd tegen corruptie in eigen land hoog op de agenda en heeft Bouterse duidelijk gemaakt dat men verplicht is de democratische rechtsttaat Suriname te beschermen tegen annexatiepogingen van Venezuela en Cuba op en zuid-Amerikaanse continent.

Er is dus veel meer aan de hand rondom de vreemde duikboot die nu alle internationale aandacht trekt en ook in Nederland op de nieuws agenda is beland. Als Bouterse de zaak uit de hand laat lopen -waar het op lijkt- is een buitenlandse interventie op verschillende niveau's in Suriname onvermijdelijk. In Suriname is men zich hoegenaamd van niets bewust door ondeugdelijke overheidsvoorlichting en gaat het corruptiefeest en de drugscriminaliteit onverminderd voort. Er hangt een vleugje oorlog in de lucht.

ANS persbureau 5 maart 2018.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / ANS 05-03-2018

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2018. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics