Nickerie.Net, vrijdag 13 april 2018


John van Coblijn: “Amzad Abdoel schaamteloos”

12-04- 2018

De politicus John van Coblijn, trekker van de opkomende politieke beweging Unopo, stoort zich eraan dat NDP-parlementariër Amzad Abdoel doorgaat met zijn financiële misleiding door de recente beoordeling van het economische vooruitzicht door kredietbeoordelingsbureau Standard & Poors van negatief naar stabiel als vooruitgang te zien. “Amzad Abdoel is precies zo schaamteloos als president Desi Bouterse, want als hij iets dieper had gekeken was hij tot de conclusie gekomen dat alle risico’s nog volledig aanwezig zijn. De beoordeling komt op basis van de hoge goudprijzen op de wereldmarkt die morgen of overmorgen ook ineens kunnen dalen. Hij moet ook kijken naar de enorme koopkrachtvernietiging die plaats heeft gevonden. Als dat niet vereffend is geworden in de afgelopen weken, kan er nooit sprake zijn van een stukje vooruitgang. Het is in feite een samenleving misleiden. Het zou van goed gedrag hebben getuigd als hij iets meer respect had getoond voor het volk en gezegd had dat hij het jammer vindt dat het volk nog steeds gebukt gaat onder de enorme last van slecht beleid van de afgelopen zeven jaren”, zegt de Unopo-trekker aan Dagblad Suriname.

Coalitie heeft ervoor gekozen om liever in het machtscentrum te blijven

Abdoel, de voorzitter van de vaste parlementaire commissie Financiën, heeft meerdere malen voor de verkiezingen van 2015 de verzekering gegeven dat de Surinaamse munt nimmer een devaluatie zou krijgen. Uiteindelijk werd het land met tientallen devaluaties en depreciaties geconfronteerd. Ook Financiënminister Gillmore Hoefdraad wees in januari 2016 de vinger naar de vaste commissie van Financiën als degene die gefaald zouden hebben om op te treden tijdens de vorige regering op het ministerie van Financiën. “De coalitie heeft op momenten waarop zij haar autoriteit kon laten zien, heel duidelijk getoond dat zij gekozen heeft liever in het machtscentrum te vertoeven in plaats van goed bestuur op te eisen van de regering. Men heeft geprobeerd de regering na te praten, stroop rond de lippen van de president en de minister van Financiën te plaatsen. Men heeft hoog van de daken geschreeuwd dat er goed en prudent beleid werd gemaakt. Nu zien wij allemaal vandaag de consequenties daarvan”, aldus Van Coblijn.

Inkomsten burgers nog steeds in kritieke stand

De Unopo-trekker benadrukt dat burgers bij hem hebben opgemerkt dat Abdoel, de president, de vicepresident, de Financiënminister en de overige coalitieparlementariërs en ministers inderdaad vooruit zijn gegaan. Vandaar dat Abdoel zo reageert op de beoordeling van S&P. “Het is heel duidelijk dat de burgers op dit moment veel last hebben van de heersende financieel-economische crisis. Ik heb ook met bedrijven gesproken die aangeven dat hun omzetten met zeker meer dan 50% zijn gedaald”, aldus de politicus.

Surinamers in diaspora te interesseren te investeren in Surinaamse ondernemingen

De betere vooruitzichten van S&P hebben alles te maken met stabiliserende goudprijzen en de operationalisering van de Merian goudraffinaderij. “Het is best mogelijk dat de buitenlandse goudondernemingen het goed doen, maar dat is slechts een buitenlands component van de economie dat toevallig profiteert van de hoge goudprijzen op de wereldmarkt. Dat neemt niet weg dat de echte Surinaamse bedrijven enorme last hebben van de crisis die door de regering van Abdoel is veroorzaakt.” Volgens Van Coblijn wordt het tijd om kapitaalkrachtige Surinamers en Surinamers in diaspora te interesseren te investeren in Surinaamse ondernemingen. Hierdoor kunnen eigen bedrijven grote projecten zelf uitvoeren en het meest voordeel voor Suriname halen uit de natuurlijke hulpbronnen.

Schadepost voor alle andere actoren

Dat de salarissen van de ambtenaren met veel moeite zijn uitbetaald, heeft de president volgens Van Coblijn aan zichzelf te danken. “Ook het betalen van de salarissen is niet geschiedt met geld dat door de echte economie voortgebracht is geworden. Ze hebben een groot deel van de salarissen kunnen betalen door monetair te kunnen financieren in 2015 en 2016. Hierdoor is de koopkracht met meer dan de helft afgenomen met de enorme koersstijging. Daarnaast heeft men ervoor gezorgd dat in andere sectoren bepaalde dingen niet zijn betaald om zo geld vrij te houden voor de ambtenarij. De president moet zich schamen dat hij zoiets als eigen verworvenheid ziet, terwijl het een plicht is van de staat. Zijn zogenaamde achievement is in feite bereikt met een schadepost voor allerlei andere actoren binnen de samenleving”, aldus de politicus.

FR

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / DBS 12-04-2018

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2018. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics