Nickerie.Net, zondag 22 april 2018


Regen spelbreker oogst Nickerie

21-04- 2018
De regen vormt een grote spelbreker voor de padieoogst, die momenteel plaatsvindt in het rijstdistrict Nickerie. De oogst is in volle gang, momenteel wordt het restant van bijkans 20 tot 25 % uit de rijstvelden geoogst. Maar vanwege de regen wordt de rijstboer in de kosten gejaagd. De voorzitter van de Surinaamse Padieboerenassociatie, Harrynannan Oemraw, legt Dagblad Suriname uit dat zij in de regenperiode extra het bedrag van SRD 55 per baal afgeoogste padie moeten neertellen. Vooral het transport van het afgeoogst product verloopt moeizaam.

De kleiwegen veranderen in een modderpoel. In de regenperiode moet de padieboer er zelf zorg voor dragen dat de padie tot het geasfalteerd wegdek komt. Hierbij worden in de meeste gevallen bulkwagens ingezet. Deze worden gehuurd. Oemraw verduidelijkt dat de padie-aanplant die nu wordt afgeoogst, de laat was ingezaaid vanwege een tekort aan irrigatiewater. Bij de inzaai had hij reeds gewaarschuwd dat het gevaar bestaat dat de oogst in de regenperiode zal plaatsvinden, samenhangend daaraan het nodig ongerief en bijbehorende onkosten. Hoewel de kostprijs voor een baal padie SRD 108 bedraagt, ligt de opkoopprijs tussen de SRD 92 en SRD 95.


Guyanese ras langer op het veld
Oemraw gaat er ook op in dat de rijstboeren al een hele poos een Guyanese ras inzaaien en geen zaaizaad van Adron (Anne van Dijk Rijstonderzoeksinstituut Nickerie) gebruiken. De Guyanese lijn is gemakkelijk in onderhoud. Het gebruik van ureum en chemicaliŽn is minder en is de productie bij de rijping van padie meer vergeleken met de Adron lijn. De Adron lijn heeft wel maar 100 dagen nodig om afgeoogst te worden, terwijl het Guyanese ras 20 dagen extra op het veld moet blijven alvorens het rijpingsproces voltooid is. De SPBA heeft in het weekend een onderhoud met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Oemraw zegt dat zij dit moment gaan aangrijpen om hun knelpunten door te spelen aan de bewindsman.

Asha Gajadien-Bhagwat

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / DBS 21-04-2018

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2018. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics