Nickerie.Net, maandag 23 april 2018


Bouterse heeft Suriname compleet links laten liggen

11 Apr 2018

Elviera Sandie geeft aan dat de linkse vernieuwing nodig was, omdat Suriname werd bestuurd op grond van principes die werden gedicteerd door de koloniale heerser. Dit verliep via neo-koloniale instituten zoals onderwijs, gezondheidszorg, belastingen, volkshuisvesting etc. Het is overduidelijk dat Elviera Sandie vaart op het kompas van haar baas Bouterse en dat de schuld geschoven wordt in de schoenen van de witte man in zijn korte broek: het 'a no mi beleid'.

Elviera Sandie zegt dat de visie van de NDP is gegrondvest op de 4 vernieuwingen en dat er sinds kort is een vijfde vernieuwing, het onderwerp 'milieu', is toegevoegd. Bouterse is bijkans 8 jaar aan de macht. Als Bouterse en zijn NDP claimen dat milieu de 5e vernieuwing binnen hun visie is, verwondert het mij dat er in Suriname nog steeds geen algemene milieuwet is die regels voor algemeen milieubeheer bevat.

Er ligt een raamwet over milieu in DNA die behandeld moet worden in het parlement. Het schijnt dat de Bouterse en zijn NDP geen haast hebben die wet te laten behandelen. Een DNA-lid van de NDP beweert dat er tussen januari en februari 2017 SRD 80 miljoen is uitgegeven voor ontwateringswerkzaamheden. Volgens dat DNA-lid is het geld gevreten, gestolen en opgemaakt. De 5e vernieuwing blijkt een ander soort 'milieu': een crimineel milieu.

Sandie haalt tevens de West-Europese landen aan die onder water staan ten gevolge van wereldwijde klimaatveranderingen. Waarom die vergelijking tussen Suriname en de Westerse landen? Ik citeer Patrick Pengel: “zwerfvuil zorgt voor enorme verstopping”. We zetten nu vraagtekens bij het beleid van Bouterse en zijn NDP met betrekking tot het milieu. Met de mond belijden is iets anders dan daadwerkelijk tot actie overgaan.

Als bekend is wanneer zware regenbuien verwacht worden, dan moeten nodige maatregelen ruimschoots van tevoren getroffen worden. We zien het tegenovergestelde: pas wanneer de gebieden onderwater gelopen zijn, schreeuwen ze hard van hun daken dat het zwerfvuil aangepakt moet worden. Wanneer de gebieden droog zijn, zitten ze rustig op hun droge en wordt er niet aan gedacht de afvoerkanalen op te schonen. Als het kalf verdronken is, dempt men de put.

Volgens Elviera Sandie zijn de maatschappelijke veranderingen die onder leiding van de leider van de revolutie, thans president Bouterse, zijn doorgevoerd vanaf 1980 tot heden, ongekend in de Surinaamse geschiedenis. Dat klopt; bijna alle sectoren in het land zijn kapot gemaakt. Elviera Sandie, waar zijn die 18.000 woningen, de trein van ergens naar nergens, die 5000 banen, het AMC Ziekenhuis en het Wanica Ziekenhuis?

Bouterse: De koers is de laatste tijden stabiel gebleven, maar de hoogte is nog een probleem. De stimulering van de productie is eveneens gedaald. Er zijn vaak ook achterstanden in de betaling van diensten verricht door dienstverleners. Een zwakte noemde de president de problemen binnen de medische sector. De daling van de levensstandaard van de bevolking is volgens hem te wijten aan de noodzakelijke devaluatie van januari 2016. Op het prijzenfront is de situatie ook niet fraai te noemen.

Voorts zegt Bouterse dat de salarissen en emolumenten van meer dan 50.000 ambtenaren elke maand normaal betaald zijn, ondanks de moeilijke economische situatie. Is dat een wapenfeit, een verdienste van Bouterse? Het is een verplichting van de staat! Salarissen worden immers uit belastingcenten betaald en niet uit de zak van Bouterse.

De beginselen van de NDP, vernieuwing van de educatieve, politiek-bestuurlijke, sociaal-maatschappelijke en de economische orde, hebben Suriname aan de rand van de afgrond gebracht. Bouterse en zijn NDP hebben Suriname compleet links laten liggen met hun 5 vernieuwingen; de linkse ideologie van de NDP.

Idris Naipal

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / NSS 11-04-2018

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2018. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics