Nickerie.Net, woensdag 02 mei 2018


Oemraw: “Geen water om padie in te zaaien”

De inzaaiperiode van padie is per 1 mei ingegaan. Maar tot daadwerkelijk inzaaien komt het niet. Dit, vanwege een gebrek aan water. “De Wakaypomp moet weer opgestart worden”, stelt de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, in gesprek met Dagblad Suriname. Hij vertelt dat er af en toe wel neerslag is. Maar het regenwater is bij lange na niet voldoende om de inzaai te plegen. “Dit gaat voor problemen zorgen”, voorspelt Oemraw.

Het gevolg van de late inzaai zal zijn dat er in de regenperiode zal worden geoogst. Hiervan is momenteel ook sprake. Een deel van de padie van enkele padieboeren zit nog in de velden, wachtende om afgeoogst te worden. “Dit gaat erg traag. Wanneer het een beetje regent, moet je uren wachten totdat de padie droogt. Of dan moet je gebruikmaken van een tractor, maar dit kost veel tijd, moeite en geld”, verzucht Oemraw.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is momenteel bezig met de opschoning van de aanvoerkanalen. Volgens Oemraw is het van groot belang dat de primaire aanvoerkanalen door het ministerie aangepakt worden. Voor de secundaire aanvoerkanalen zijn de rijstboeren verantwoordelijk voor eventuele opschoning.

Asha Gajadien-Bhagwat

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / DBS 02-05-2018

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2018. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics