Nickerie.Net, zaterdag 12 mei 2018


Suriname 'garandeert' veiligheid vissers, maar die hebben nog veel vragen

"Vraagt u niet naar de details, maar gelooft u ons: u kunt vanaf zaterdagmiddag 12.00 uur weer veilig het water op." De Surinaamse minister van Defensie Ronni Benschop klinkt resoluut. Samen met zijn collega Stuart Getrouw van Justitie en Politie is hij naar de visserijsteiger in Paramaribo gekomen, waar vissersboten al twee weken aangemeerd liggen na de brute zeeroof die zeker vijftien vissers het leven kostte. Niemand durft de zee meer op uit angst voor herhaling.

De ministers Benschop (l) en Getrouw (r) vertellen vissers dat hun veiligheid gegarandeerd wordt Harmen Boerboom | NOS Geschreven door Harmen Boerboom correspondent Suriname

De bewindslieden willen de vissers zelf te woord staan en ze het gevoel geven dat de zee weer veilig is. "Jullie hebben ons nodig, maar wij hebben jullie ook nodig. Voor de aanvoer van vis en voor de economie van het land", zeiden ze.

Woede en trauma's

De vissers horen met kritische blik de woorden van de ministers aan. Het klinkt allemaal mooi. Ze willen niets liever dan weer aan het werk. Aan de andere kant zijn er nog steeds angst en boosheid.

Een visser ontsteekt in woede en gaat tekeer tegen Getrouw. "Wie gaat ervoor zorgen dat de schuldigen gepakt worden?" vraagt hij zich opgewonden af. De minister slaat zijn armen om de visser heen en probeert hem te kalmeren. Ook zijn collega's manen de man tot rust, maar tevergeefs. De visser loopt uiteindelijk scheldend en tierend weg.

"We begrijpen de gevoelens," reageert Getrouw. "Er is veel verdriet en boosheid. En er zijn trauma's die we met professionele hulp zullen aanpakken."

Defensieminister Benschop beloofde de afgelopen week bij verschillende gelegenheden dat de vissers zaterdag weer veilig zouden kunnen uitvaren. "Belofte maakt schuld en daarom ben ik hier. Een man een man, een woord een woord."

Een deel van de vissers applaudisseert. Maar dan komen de kritische vragen. Wat gaan de Surinaamse autoriteiten dan precies doen? Gaat de marine de zee op? Worden de vissers geŽscorteerd? Hoeveel extra mensen worden er ingezet?

Benschop onderbreekt de vragenstellers. "Vraagt u niet te veel. Wij weten wat we gaan doen, en we weten dat de vissers veilig het water op kunnen. Ik heb niets meer te zeggen." Illegalen

Een kleine, oudere man met een grijs baardje loopt naar de minister toe en schudt hem de hand. Hij stelt zich voor als een Guyanese eigenaar van een vissersboot. "Thank you very much for your efforts, minister." Is hij werkelijk gerustgesteld? Zijn blik verraadt twijfel. "In ieder geval gebeurt er iets. Ik denk dat de Surinaamse regering goede bedoelingen heeft." Maar het is moeilijk voor de man om bemanningsleden voor zijn vissersboot te vinden. "Ja, ze zijn nog steeds bang. En bovendien is het merendeel van de Guyanese vissers illegaal in Suriname. Als straks de politie en marine controles gaan uitvoeren, krijgen ze een boete."

Deze visser is er nog niet gerust op en uit zijn woede bij het bezoek van de ministers Harmen Boerboom | NOS

"Ik denk dat dat wel meevalt," zegt Willem Mohamedhusain van het Visserscollectief. "Suriname heeft ons nodig en daarom is beloofd dat er niet streng gelet gaat worden op illegaliteit."

Brood op de plank

De Surinaamse Rashida is getrouwd met een Guyanese visser. Zij is teleurgesteld over de belofte van Benschop. "Het leek erop dat de ministers goede sier zijn komen maken ter compensatie van hun onzichtbaarheid kort na de ramp. Ik geloof best dat ze ons veiligheid willen bieden, maar zo lang wij niet weten op wat voor manier dat gebeurt, wil ik niet dat mijn man de zee op gaat. Maar helaas heb ik niets te willen. Hij moet weer gaan vissen, want we zitten al twee weken zonder inkomsten. Brood op de plank."

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / NOS 12-05-2018

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2018. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics