Nickerie.Net, zondag 27 mei 2018


Boksteen: Kostbare tijd verloren bij bouw AMC

Lothar Boksteen, coŲrdinator van de projectmanagementunit (PMU) van het Academisch Medisch Centrum (AMC), Suriname vindt het jammer dat er zondebokken gezocht worden, in plaats van het redden van het project voor het land. Hij heeft ruim een week geleden te horen gekregen van de directeur van Volksgezondheid dat hij wordt bedankt. Er zou al goedkeuring hiervoor zijn van de president. Boksteen heeft echter nog steeds geen brief ontvangen.

fotoLothar Boksteen

Boksteen zegt in gesprek met Starnieuws dat indien de Surinaamse bijdrage in 2014 was vrijgemaakt, het AMC er nu zou staan. Suriname moest US$ 13,5 miljoen inbrengen. Dat heeft bijkans twee jaar geduurd. US$ 10 miljoen is uiteindelijk geleend bij de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) en US$ 3,5 miljoen bij de Hakrinbank. Aanvankelijk had ISdB US$ 60 miljoen beschikbaar gesteld voor de bouw van AMC. Met de extra US$ 10 miljoen is de financiering opgelopen tot US$ 70 miljoen. Hiervan is nog geen miljoen gebruikt.

Nog voordat Boksteen aangetrokken werd als coŲrdinator van de PMU was het ontwerp, zoals het nu op tafel ligt, gewijzigd. Dat is reeds in april 2014 gebeurd, nadat de Memorandum of Understanding in 2013 is ondertekend. Het ontwerp waarvoor gekozen is door het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en Volksgezondheid is niet doorgegeven aan FinanciŽn en Centrale Bank van Suriname, waarvan toen Gillmore Hoefdraad als governor de vertegenwoordiger was bij IsDB. Het ontwerp is gepresenteerd aan president Desi Bouterse, De Nationale Assemblee en op 13 oktober 2014 aan de gemeenschap, bij het startsein.

"Toen in december 2017 bleek dat de IsDB zich op het standpunt had gesteld dat ze formeel niet op de hoogte is van de wijzigingen, had iedereen als ťťn man achter het ontwerp moeten staan en vragen om het project aan te passen. Dit is niet gebeurd. Er is veel kostbare tijd verloren gegaan, want er werd niet geluisterd door de minister van FinanciŽn, die alleen maar naar zondebokken zocht," zegt Boksteen. Hij heeft gelijk aangegeven welke stappen ondernomen moesten worden en heeft ook de conceptbrieven klaargemaakt. Maanden zijn voorbij gegaan totdat de brief van IsDB op 17 april kwam waarin is meegedeeld dat het project is stopgezet en dat het opnieuw moet worden gedefinieerd. Ook toen is er niks gebeurd, totdat de zaak uitlekte.

Boksteen vindt dat nu niet moet worden uitgekeken naar een andere plek om het AMC neer te zetten. Het terrein van AZP is 7,3 ha en bij het AMC hoort ook het bestaande ziekenhuis. Het project wordt samen met het bestaande ziekenhuis in twee fasen gerealiseerd, waarbij er ook renovatie plaatsvindt. Kiezen voor een andere locatie zal zorgen voor veel stagnatie. Het probleem van wateroverlast moet worden opgelost. Ook het Medische Wetenschappelijk Instituut maakt deel uit van het ziekenhuis. Boksteen vindt het ronduit beledigend dat hem telefonisch is meegedeeld dat hij wordt bedankt. Hij vermoedt hier een scenario om te voorkomen dat anderen hem wel zouden willen behouden. Boksteen merkt op dat niemand onmisbaar is. Nu gaat het niet om beschuldigende vingers te wijzen, maar om een oplossing.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / NSS 25-05-2018

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2018. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics