Nickerie.Net, donderdag 31 mei 2018


'Vonnis Decemberstrafzaak zal politieke consequenties hebben'

30/05/2018 21:54 - Ivan Cairo

PARAMARIBO - Een eventuele veroordeling van hoofdverdachte Desi Bouterse in de Decemberstrafzaak zal ongetwijfeld politieke consequenties hebben, zegt jurist Hugo Essed. ďAls de belangrijkste politieke figuur in Suriname verdacht wordt van politieke moorden, dan zal elke stap in dat proces politieke consequenties hebben en politieke golven met zich meebrengen.

Jurist Hugo Essed in gesprek met de pers.Jurist Hugo Essed in gesprek met de pers.

Maar dat is niet aan de Krijgsraad gelegen en ook niet aan de nabestaanden. Dat is gewoon een feit, omdat het politieke moorden waren, althans moorden met een politiek motief en omdat de hoofdverdachte een prominente politieke rol speelt in Suriname", stelde Essed dinsdag tegenover journalisten na afloop van de krijgsraadszitting in deze zaak.

Hij noemde het een misvatting dat Bouterse bij een eventuele veroordeling gevrijwaard is van opsluiting omdat hij president van het land is. Essed: "In Suriname is niemand onschendbaar voor strafvervolging. Het idee dat het presidentschap een vorm van immuniteit biedt is volstrekt onjuist. De enige uitzondering is voor politieke ambtsdragers wanneer ze in het parlement hun werk als volksvertegenwoordiger doen. In alle andere handelingen die burgers, inclusief politici, verrichten zijn ze wettelijk aansprakelijk, zonder enige uitzondering".

Gelet op het tempo waarin de zittingen van de Krijgsraad worden gehouden, verwacht de jurist in 2019 een vonnis. "Het is moeilijk te voorspellen, maar gelet op het tempo van de zittingen kan er in 2019 al een uitspraak zijn", aldus Essed die ook nabestaanden van slachtoffers vertegenwoordigt.Zijn collega Irvin Kanhai, die een aantal verdachten vertegenwoordigt, verwacht dat het proces pas eind 2019 of misschien zelfs in 2020 zal zijn afgerond.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 30-05-2018

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2018. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics