Nickerie.Net, zaterdag 19 januari 2019

Operaties uitgesteld wegens bloedtekort

19/01/2019

PARAMARIBO - Er is sinds december een tekort aan bloed in alle bloedgroepen. Hierdoor kunnen grote operaties niet worden uitgevoerd, voornamelijk in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) waar alle cardio- en neurochirurgische ingrepen worden uitgevoerd. In het AZP zijn hersen-, hart- en buikoperaties noodgedwongen uitgesteld. Toch zegt minister Antoine Elias van Volksgezondheid dat het geen groot probleem is.

Operaties uitgesteld wegens bloedtekortNaomi Hoever Operaties uitgesteld wegens bloedtekort

AZP-directeur Claudia Redan kent het probleem maar wil nog niet reageren. De Bloedbank blijkt niet instaat om de gewenste hoeveelheden bloed te leveren aan de ziekenhuizen. "We krijgen nog niet eens 30 procent van het aangevraagde bloed", zegt een ingewijde binnen het AZP. De redactie verneemt dat er ook minder donoren zijn dan het vereiste aantal. "De situatie is zeer ernstig. PatiŽnten die bloed nodig hebben kunnen het niet krijgen", zegt de goed geÔnformeerde bron.

Verpleegkundig directeur Suzy Holband vanhet 's Lands Hospitaal bevestigt dat er landelijk een tekort is maar zegt dat de situatie bij haar niet zo erg is dat niet gewerkt kan worden. Er zijn daar geen operaties uitgesteld. Directeur Manodj Hindori van het St. Vincentius ziekenhuis spreekt van een steeds groter wordend en nijpend probleem. In dit ziekenhuis heeft men wel alles kunnen doen met de beschikbare hoeveelheid bloed.

Hindori benadrukt de noodzaak dat er snel gehandeld wordt en stelt voor om via een landelijke campagne meer donoren te werven. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid bevestigt het tekort. "Ik zou niet willen zeggen dat het een groot probleem is. Het zou goed zijn meer donoren te krijgen." Elias zegt verder dat als honderd personen zich zouden aanmelden om bloed af te staan het probleem voor een deel zal zijn opgelost.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 19-01-2019

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2019. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics