Nickerie.Net, maandag 04 maart 2019

S&P concludeert buitensporige rol president en minister FinanciŽn

04/04/2018  - Ivan Cairo

PARAMARIBO - Standard & Poorís (S&P) heeft in haar rapport over de stand van de economie en staatsfinanciŽn gewezen op talrijke kwetsbaarheden en valkuilen voor de Surinaamse economie. Ofschoon verwacht wordt dat het nationaal inkomen de komende drie jaar zal stijgen mede door de toenemende goudprijs en -productie maakt dit het land met de komst van de Meriangoudmijn ook kwetsbaarder voor prijsschokken op de internationale markt.

Daarnaast is de capaciteit bij de overheid om hervormingen door te voeren en goed beleid te maken, ronduit zwak. Voorts is het duo president en minister van FinanciŽn een achilleshiel om doortastend beleid uit te voeren. Deze twee regeringsfunctionarissen hebben een te bepalende stem in het reilen en zeilen wat betreft staatsfinanciŽn. Gesteld wordt dat Suriname een stabiele democratisch gekozen regering heeft, maar verkeerde beleidsbeslissingen hebben de duurzaamheid van overheidsfinanciŽn in gevaar gebracht.

"Wij zijn van mening dat de checks and balances die het kenmerk zijn van sterkere institutionele kaders zwak zijn in Suriname. Toekomstige beleidskeuzes zijn moeilijk te voorspellen vanwege hoog gecentraliseerde besluitvorming", zegt de kredietbeoordelaar verder. Ook wordt aangevoerd dat "sleutelpersonen" die een beslissende factor zijn bij de besluitvorming in Suriname een enorrm hoog risico herbergen. "De president en de minister van FinanciŽn hebben een buitensporige rol en het succes van geplande hervormingen is sterk afhankelijk van deze twee individuen", aldus Standard & Poor's.

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) verkeert trouwens niet in jubelstemming na het rapport dat maandag door S&P is uitgebracht. Dit zegt voorzitter Winston Ramautarsing tegen de krant. "Het is belangrijk dat de gemeenschap goed begrijpt wat S&P zegt. We zijn niet geŁpgraded, dus het betekent niet dat er verbetering verwacht wordt", stelt Ramautarsing. Hij wijst erop dat de kredietspositie van Suriname zeker niet positief wordt in de komende 24 maanden.

"Het is goed dat we naar stabiel zijn, maar we zijn er nog lang niet", legt hij verder uit. De VES-voorzitter benadrukt dat er nog veel meer moet gebeuren om economisch te groeien. Ramautarsing zegt tevreden te zijn over de stabiele wisselkoers. Echter is de VES zeer ontevreden over de ontwikkeling van de overheidsfinanciŽn. Hij merkt op dat 2018 een belangrijk jaar is voor de Surinaamse economie.

"De minister van FinanciŽn zegt een heleboel dingen toe, maar de realisatie blijft uit. Als we blijven pappen en nathouden gaan we niet verbeteren. De gemeenschap gaat het dan in haar portemonnee blijven voelen." De Ves-voorzitter blijft erbij dat de productie beter op gang moet komen. "Zolang dat niet gebeurt, gaan we echt niet beter worden", waarschuwt hij.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 04-03-2019

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2019. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics