Nickerie.Net, vrijdag 15 maart 2019

Gajadien: ‘Minimaal SRD 5.250 verdienen om in aanmerking te komen voor woning Altona 2’

Driekamerwoning kost niet SRD 1.750, maar Euro 300 per maand

VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien concludeert dat president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin de samenleving weer een worst voorhouden met de nieuwe belofte om 3.250 sociale woningen te Altona 2, Vredenburg Serie B in het district Wanica, te bouwen. Hij vraagt zich af of particuliere ondernemers ook bewust hieraan meewerken. Volgens de volksvertegenwoordiger uit Wanica gaat het hier helemaal niet om sociale woningen, terwijl de aangewezen bedragen door vicepresident Ashwin Adhin in schril contrast staan met wat op de website van P&D Real Estate staat. “In de afgelopen 8½ jaar heeft de president zijn beloofde 18.000 woningen niet kunnen realiseren, waardoor nu een worst met een andere smaak wordt gehangen om de mensen weer naar zich te trekken. Op de website van deze particulier zien we dat zo een 3-kamerwoning geoffreerd wordt voor een maandelijkse aflossing van Euro 300, terwijl de vicepresident gesproken heeft over een tweekamerwoning voor SRD 1.500 per maand en een woning met drie slaapkamers voor SRD 1.750 per maand. Dat betekent dat het helemaal niet om sociale woningen gaat. Als iemand SRD 1.750 per maand moet aflossen en wil voldoen aan de voorwaarden voor financiering, moet deze persoon dan zeker minimaal 3 maal meer dan dit bedrag, ongeveer SRD 5.250, maandelijks verdienen. Uitgaande van de huidige koersontwikkeling komt Euro 300 anderzijds neer op meer dan SRD 2.500. Heeft de vicepresident gelogen of houdt de ondernemer ons allen voor de gek”, benadrukt Gajadien verwijzend naar de bedragen op www.pdrealestatenv.com.

Huizenfabriek veranderd in rattenfabriek
Gajadien verwijst naar de verkiezingsstunt in maart 2015, waar een huizenfabriek te Smalkalden in het district Para met veel fanfare in gebruik werd genomen door president Bouterse. Dat was 2 maanden voor de verkiezing van 2015. Deze ‘Broad Homes Suriname PC Factory’ zou 3.000 woningen per jaar kunnen fabriceren wanneer het op volle toeren zou draaien. Er werd zelfs gesproken over 3 woningen per dag. Deze ‘made in Suriname’ huizen zouden niet alleen ingezet worden om de lokale behoefte te dekken, maar zouden ook geëxporteerd worden. “Als ik me niet vergis, lopen er nu ratten daar in het complex rond, want het is al geruime tijd dicht. Hierdoor lijkt het nu meer op een rattenfabriek dan een huizenfabriek”, benadrukt de VHP’er.

‘Money making business’
Als volkspresident wil het staatshoofd voor elk gezin een woning. Alle inspanningen die er nu gepleegd worden om de samenleving te doen geloven dat er nu razendsnel huizen door particulieren gebouwd zullen worden, ziet Gajadien echter als een ‘money making business’ tussen de regering en enkele bevriende ondernemers. “Die worst van de president is meer bedoeld om gelieerde particulieren dusdanig te bevoordelen, dat zij snel geld kunnen maken. Men gaat met een zogenaamd woningbouwfonds komen. Maar als je met zo een fonds komt, zou je dat geld al moeten hebben. Waarom heeft hij het dan in de afgelopen 8½ jaren niet kunnen doen? Of er werkelijk verlichting zal komen voor de 25.000 woningzoekenden betwijfel ik. Daarvoor heb je een gezonde economie en een verstandige regering nodig”, aldus de politicus.

Volk zal zich niet opnieuw laten pakken
In zijn nieuwjaarstoespraak op 1 januari 2018 zei de president dat de overheid een bouwlening van maximaal SRD 50.000 tegen een rente van 1% per jaar met een looptijd van 15 jaar aan burgers zou bieden, die hun eigen huis willen bouwen en over een eigen terrein beschikken. De totale bouwprijs van een woning mocht maximaal SRD 125.000 zijn. Tijdens een kadervergadering van de NDP in november 2018 in Ocer, dat ‘woningbouw’ als thema had, kondigde Bouterse ook aan dat er meer dan 13.000 huizen in aanbouw zijn. In juli 2017 zei Bouterse bij de viering van de 30ste verjaardag van de NDP, dat hij tot aan de verkiezingen van 2020 minstens 1.500 woningen wil opzetten. Het volk is zich volgens Gajadien al bewust van deze loze beloftes en zal zich in ieder geval niet voor een derde keer laten pakken.

President vol lof over Poenai
Het Altona-project 2 is van P&D Real Estate van de ondernemer Sarwankoemar Poenai, maar de uitvoering is in handen van het Chinese bouwbedrijf Sudong. De president heeft tijdens zijn toespraak zich vol lof geuit over de inspanningen van de ondernemer Poenai. Te Mawakabo zag deze ondernemer kans om 102 woningen in minder dan 100 dagen op te leveren. 72 sleutelklare woningen zijn zondag ook opgeleverd. Deze huizen staan op Altona 1. Hier heeft P &D 200 woningen opgeleverd. De 3.250 sociale woningen zullen door de lokale banken gefinancierd worden en de moderne woningen kan de klant ook intern bij P&D financieren. In februari is nog ophef in De Nationale Assemblee ontstaan nadat bekend werd dat P&D Contractors een onderhandse gunning van SRD 801.500 kreeg om de zandwegen in Wanica te rehabiliteren. Het was NDP-parlementariër Amzad Abdoel, die vond dat hier niet om een urgente zaak ging. Hij eiste de nodige documentatie vanuit de regering.

FR

http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/wp-content/uploads/2019/03/Frontfoto2.png

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /DBS 15-03-2019

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2019. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics