Nickerie.Net, zondag 17 maart 2019

Rijstboeren zeggen vertrouwen in LVV-minister op

15-03- 2019

‘Praten met de minister van LVV heeft geen zin. We willen met de president praten en hem een compensatie vragen’, zegt de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, in gesprek met Dagblad Suriname. ‘We willen ontvangen worden door de president.’ Om dit te bewerkstelligen, wordt vandaag, op vrijdag omstreeks 11:00 uur, een petitie overhandigd aan de districtscommissaris van Nickerie, Nisha Kurban. ‘We willen het via de dc doen’, aldus Oemraw, die aangeeft dat zijn leden het vertrouwen in de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Lekhram Soerdjan, hebben opgezegd.

Export rijst Venezuela is fiasco

Wat bijzonder kwaad bloed bij de leden van de SPBA heeft gezet, is dat de LVV-bewindsman samen met de opkopers c.q. verwerkers de prijs van SRD 85 voor een baal padie is overeengekomen. Dit heeft de afgelopen week donderdag plaatsgevonden. De SPBA is niet gekend bij het nemen van dit besluit. Ook is het de SPBA-leden ter ore gekomen dat de export van 30.000 ton witte rijst naar Venezuela niet doorgaat. In de plaats hiervan wordt een hoeveelheid van 7.000 ton rijst naar Portugal geëxporteerd. ‘En dit is niet persoonlijk aan ons medegedeeld’, zegt Oemraw.

Opkoopprijs ver beneden de kostprijs

De leden van de SPBA zijn er beslist niet over te spreken dat er een opkoopprijs van SRD 85 per baal is vastgesteld. Dit, terwijl volgens de recentste berekening van de SPBA de kostprijs van een baal padie SRD 133 bedraagt. ‘De LVV-minister kent al onze problemen. Toch gaat hij akkoord met die SRD 85. We willen met de president praten over een compensatie.’

Asha Gajadien-Bhagwat

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /DBS 15-03-2019

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2019. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics