Nickerie.Net, dinsdag 11 juni 2019

Aanvraag toeristenkaart voor Suriname wordt moeilijker en duurder

 6 juni 2019

Wie nu naar Suriname wil als toerist kan heel eenvoudig een toeristenkaart kopen voor US$ 40 oftewel 35 euro. Russen bijvoorbeeld mogen visumvrij Suriname binnen. De reden is dat het visumvrij reizen een reeks mogelijkheden creŽert voor zakenrelaties, cultuuruitwisseling, humanitaire en toeristische banden. Helaas geldt dit nog niet voor de Nederlanders van Surinaamse afkomst.

Het consulaat van Suriname vermeldt dat per 18 oktober 2019 de papieren toeristenkaart nergens meer te verkrijgen is. Er zal volledig overgegaan worden op de E-toeristenkaart. De kosten voor een toeristenkaart blijven ongewijzigd en wel US$ 40 (ongeveer 35 euro), maar is dit juist? Het Ministerie van Buitenlandse Zaken lanceerde op 15 april 2019 een nieuwe website van de VFS Global waar reizigers online op zeer tijdrovende en voor ouderen op zeer moeilijke, kennis toetsende en irritante wijze een toeristenkaart of visum kunnen aanvragen. Je hoort een behoorlijke dosis aan IT-kennis te hebben en goed geschoold te zijn, wil je zaken als voorafgaande registraties met allerlei robotanalyses, wachtwoord creatie, e-mailverificatie in de Engelse taal, documenten scannen, opslaan en insturen en nog veel meer om succesvol de aanvraag af te ronden.

Als de aanvraag verkeerd gaat dan ben je tot overmaat van ramp ook de betaalde leges kwijt. Bij deze aanvraag betaalt de reiziger nu niet US$ 40, maar ook nog de ongevraagde en opgedrongen extra US$ 14 voor servicekosten en dus totaal US$ 54. Dit heeft de regering verzwegen bij de lancering. Het consulaat zelf vermeldt dat bij deze nieuwe procedure de kosten ongewijzigd zijn, maar nu blijkt dat er dus wel degelijk een verhoging is. Kassa voor bepaalde organisaties ten koste van de burger. Bij betaling wordt ook nog van je vereist dat je beschikt over een Visa of Mastercard, want betalen via Ideal kan niet.

De reizigers hebben deze prijsverhoging en ballast nog niet door, omdat ze voor nu gebruikmaken van de papieren toeristenkaart die zo fijn en prettig is, maar wel tot 19 oktober 2019. Je kan op verschillende plaatsen een toeristenkaart kopen en zelfs op de luchthaven van vertrek en als je die mist dan ook nog op de luchthaven van Suriname. Mooi, doeltreffend, efficiŽnt en klantvriendelijk beleid wordt nu overboord gegooid om het de reizigers moeilijker te maken, extra inkomsten te genereren of om juist het toerisme in te dammen. Niet te geloven en niet te begrijpen.

De nieuwe procedure voor de aanvraag van een toeristenkaart of een visum is dus zeer tijdrovend, irritant en duurder geworden in plaats van een soepel visumbeleid waar vooral het toerisme naar vraagt.

Wang takroe tja wang boeng, want na deze aanvraag heeft de reiziger veel IT-kennis opgedaan.

Hein Taus

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /SRH 06-06-2019

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2019. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics