Nickerie.Net, vrijdag 05 juli 2019


Rijstverwerkers akkoord met verwerken kaf

05/07/2019  - Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - Rijstverwerkers in Nickerie zijn content met het plan van het bedrijf Four Green Energy Solutions dat padiekaf zal verwerken tot groene energie. Er is positief gereageerd op de presentatie die donderdag werd gehouden in het Burger Informatie Centrum (BIC) te Nieuw Nickerie.

De molenaars hebben hun medewerking toegezegd voor het welslagen van het project. "Het is een enorm groot probleem binnen onze gemeenschap en wij willen onze bijdrage leveren om het vraagstuk te helpen oplossen", zegt Jerry Bisessar van rijstbedrijf Sahara.

Glenn Ramdjan, trekker van het project.Glenn Ramdjan, trekker van het project. Foto: YouTube

Ook districtscommissaris (dc) Nisha Kurban-Baboe is blij dat er een oplossing voor het verbranden van kaf in de openlucht in zicht is. "Wij worden vaak geconfronteerd met dit groot probleem waarbij mensen ziek worden van de onaangename rook en geur die vrijkomt bij het verbranden van kaf. We kijken daarom reikhalzend uit naar een structurele oplossing", zegt de dc.

Glenn Ramdjan, trekker van het project, wil nog dit jaar starten met de voorbereiding voor het opzetten van een geļntegreerd rijstkafverwerkingsbedrijf in Nickerie. "We weten dat de gemeenschap van Nickerie al jaren wordt geconfronteerd met een groeiende stroom aan rijstkaf, waarbij de schade voor milieu en gezondheid steeds verergert. Ook weten wij dat een aanzienlijk deel van het rijstkaf ongecontroleerd wordt gedumpt of verbrand. Vandaar dat wij het voortouw hebben genomen om deze afvalstroom te keren met een duurzaam project", licht Ramdjan zijn plannen toe.

Hij hoopt in het eerste kwartaal van 2020 te kunnen starten met het opzetten van de installaties en in het tweede kwartaal groene energie te kunnen leveren aan de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS). Ramdjan heeft uitgerekend dat op jaarbasis er 50.000 ton kaf nodig zal zijn. "We kijken ook uit naar het verwerken van de stro die vrijkomt bij de oogst van padie. In fase twee gaan wij dat ook verwerken tot energie".

Er is vooraf onderzoek gedaan om in kaart te brengen wat de beste mogelijkheden zijn om het kaf dat vrijkomt bij het pellen van de padie te verwerken, zodat de gemeenschap er geen last meer van heeft. "We hebben een model gevonden en zitten nu in de fase van voorlichting om de gemeenschap te informeren wat wij gaan doen". In een vervolgtraject zal gesproken worden met de molenaars en andere belanghebbenden. "Belangrijk is dat wij ervoor zullen zorgen dat de gemeenschap in het vervolg geen last meer heeft van het groot gezondheidsprobleem".

Er wordt nu uitgekeken naar een locatie waar de installaties zullen worden opgezet. Het bedrijf zal twintig mensen trainen die ingezet zullen worden. De kosten zijn ongeveer 14 miljoen US dollar en worden gefinancieerd door een buitenlandsbedrijf. Er zal drie megawatt aan energie per uur worden opgewekt. En afhankelijk van de beschikbaarheid van kaf zal worden gewerkt aan uitbreiding van het project.

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 05-07-2019

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2019. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics