Nickerie.Net, dinsdag 09 juli 2019


Werknemers Adron wederom niet uitbetaald

09/07/2019 - Jason Pinas

PARAMARIBO - Personeel van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie, ADRON, werkt vanaf vandaag tot tien uur ís morgens, omdat de ruim tachtig medewerkers over juni nog niet zijn uitbetaald. Het vakantiegeld dat eerder was beloofd door de directie, is ook slechts bij die toezegging gebleven. Hierdoorzijn de werkers zeer teleurgesteld.

Dayanand Dwarka, voorzitter van de bond bij Adron, zegt aan de krant dat de leiding van het instituut nog geen duidelijkheid kan geven over de uitbetaling van de salarissen. Volgens hem is het personeel sinds vorige week woensdag in actie. Echter heeft dat nog geen zoden aan de dijk gelegd.

"Er is maandag nog gewerkt tot twaalf uur, maar de actie wordt nu wel verscherpt. Ik heb nog met de directeur gesproken maar tot onze teleurstelling en ergernis blijft het onduidelijk wanneer de stortingen zullen plaatsvinden", vertelt de bondsman. Voorlopig is er nog niet gekozen voor een absolute werkneerlegging omdat dat niet bevorderlijk zou zijn voor Adron.

Dwarka zegt dat dit een probleem is dat steeds terugkeert. "Toen er geen bond was, was de situatie veel erger. De mensen konden soms maanden niet beschikken over hun salarissen, maar na de oprichting van de bond vorig jaar is er verbetering opgetreden", merkt hij op.

Het probleem was toen dat er onvoldoende geld was opgebracht op de begroting van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij. Omdat Adron afhankelijk is van subsidies, moesten de middelen toen van de begroting van FinanciŽn worden overgemaakt, met alle gevolgen van dien.

De bondsvoorzitter weet niet waaraan de late betaling nu ligt. "Er was belooft dat er voldoende middelen zouden worden opgebracht en dat het probleem tot het verleden zou behoren. Ik ben daarom verbaasd dat de medewerkers nu weer geen geld kunnen krijgen en dat er helemaal geen zicht is wanneer de storting plaatsvindt", jammert Dwarka.

Hij onderstreept dat het onderzoekscentrum zichzelf deels wel zou kunnen bedruipen, omdat van elke ton rijst die wordt geŽxporteerd 9 USD (SRD 67,50) naar Adron moet terugvloeien. "De middelen worden wel ingehouden, maar ze worden niet overgemaakt naar Adron", aldus Dwarka. Maandelijks is ongeveer SRD 250.000 nodig om salarissen uit te betalen.

Directeur Nareen Gajadien zegt dat het geld al is overgemaakt door FinanciŽn. "Ik heb begrepen dat de middelen al lang bij de betalingsdienst liggen dus het kan op elk moment op de rekening van Adron zijn. Het is een kwestie van tijd", verzekert hij. De te late betaling komt volgens hem door administratief oponthoud.

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 09-07-2019

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2019. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics