Nickerie.Net, zaterdag 13 juli 2019


Santokhi niet bang voor Roger Khan

VHP-voorzitter Chan Santokhi ligt niet wakker van insinuaties over eventueel gevaar voor zijn eigen veiligheid na de vrijlating van de Guyanese drughandelaar Shaheed ‘Roger’ Khan. Khan werd na zijn aanhouding in Suriname in de nacht van 28 op 29 juni 2006 onder begeleiding van zwaarbewapende politieagenten op het vliegtuig naar Trinidad en Tobago gezet. Daar werd hij overgedragen aan agenten van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA). Op dat moment was Santokhi minister van Justitie en Politie.

Khan heeft in de VS bijna 10 jaar van zijn opgelegde gevangenisstraf van 15 jaar uitgezeten en is nu in bewaring bij de Amerikaanse Immigratie- en Douanedienst (ICE). De gang van zaken leidde tot heftige protesten van de fractie van de toen oppositionele Nationale Democratische Partij (NDP) en Ronnie Brunswijk, die toen deel uitmaakte van de coalitie. Ook de Guyanese regering, onder leiding van Bharat Jagdeo, vroeg om opheldering. De advocaten van Khan, Irwin Kanhai en Gerold Sewcharan, waren hier niet van op de hoogde. In gesprek met Dagblad Suriname zegt Santokhi dat hij niet gemerkt heeft dat er sprake zou zijn van onveiligheid. “Ik heb het vertrouwen dat alle relevante overheidsinstanties en justitiële apparaten hun verantwoordelijkheden kennen en effectief zullen handelen indien nodig”, benadrukt de ex-justitieminister.

Besluit in 2006 moet worden gerespecteerd

Dat Khan in deze periode zou worden vrijgelaten, is voor de VHP-leider geen verrassing. Hij stelt dat de Guyanese drughandelaar in 2006 werd aangehouden in het kader van zijn beleid als minister van Justitie tegen de enorme drugs- en veiligheidsproblematiek, die een bedreiging vormde voor het hele Caribische gebied, inclusief Suriname. “Ik heb toen mijn plicht gedaan als minister tegen de achtergrond van de gezamenlijke en structurele aanpak van de georganiseerde grensoverschrijdende criminaliteit, en het regionaal en internationaal justitieel systeem heeft ook zijn rol vervuld. Zo hoort het ook te zijn en dat moet worden gerespecteerd”, benadrukt de volksvertegenwoordiger. De Amerikaanse federale rechter, Dora Irizarry, had in oktober 2009 verklaard dat Khan na zijn gevangenisstraf, 5 jaar onder toezicht zou worden geplaatst. De rechter had hem gewaarschuwd dat als hij na deportatie illegaal de VS zou binnenkomen, hij zou worden gearresteerd en veroordeeld tot een veel langere gevangenisstraf dan 15 jaar.

Binnenkort in Guyana

Nu het deportatieproces tegen de veroordeelde drugshandelaar is begonnen, betekent het dat hij binnenkort weer in zijn thuisland Guyana zal zijn. Khan was verbonden met de voormalige Guyanese PPP/C-regering en de voormalige minister van Volksgezondheid, Leslie Ramsammy. In februari dit jaar zei de voormalige Guyanese president en PPP-secretaris generaal Bharrat Jagdeo aan Guyanese media dat indien Khan schuldig wordt bevonden aan strafbare feiten, gepleegd op Guyanese bodem, hij de Guyanese gevangenis in moet. Khan zei eerder in Guyanese media dat hij een coup van de toenmalige regering van Jagdeo had voorkomen. Ramsamny zou als overheidsfunctionaris toestemming hebben gegeven voor de invoer van spionage-apparatuur, die werd gevonden in een voertuig waarin Khan en anderen zich verplaatsten. Jagdeo ontkende de link van zijn partij met de Guyanese drughandelaar en zijn zogenaamde ‘phantom squad’ en stelde daarom ook niet te vrezen. Jagdeo was president van Guyana van 1999 tot 2011.

FR

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / DBS 13-07-2019

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2019. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics