Nickerie.Net, vrijdag 13 september 2019


Alleen manja (Mango) uit Nickerie goed voor export

 12 Sep 2019

Alleen manja’s uit Nickerie mogen vooralsnog voor export naar Europa worden aangeboden, omdat in dit district, de fruitvlieg (mango seed weevil) niet voorkomt. In verband met het veiligstellen van de export, zal het in de toekomst verboden zijn fruit uit andere delen van Suriname naar Nickerie te brengen. Landbouwvoorlichters, ressortleiders en een fruitopkopers in Nickerie zijn woensdag in de vergaderzaal van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP)geïnformeerd over het voorkomen, herkennen en bestrijden van de Carambola fruitvlieg, mopé fruitvlieg en de Mango seed weevil.

Mango's (Manjas) uit Nickerie - Suriname. Locale benaming Roodborstje (in Sarnamie: Sindhuriya Aam)

Mango's (Manjas) uit Nickerie. Locale benaming Roodborstje (in Sarnamie: Sindhuriya Aam)

De training is verzorgd door fruitvliegdeskundige Alies van Sauers-Muller, die bijzondere aandacht heeft besteed aan de manja. Door de vochtige bodem in Nickerie, gaan de larven van de diverse fruitvliegen er in een vroeg stadium dood. Het verbod voor het brengen van fruit naar Nickerie, zal niet gelden voor ananas, bacove, awara’s en verscheidene andere vruchten, omdat deze niet worden geplaagd door de fruitvlieg.

Manja’s werden tot 2016 uit verschillende delen van Suriname geëxporteerd, maar doordat het voorkomen van fruitvliegen op verschillende momenten is gerapporteerd, is geadviseerd om nu alleen manja’s uit Nickerie voor export aan te bieden. Indien er toch fruitvliegen in Nickerie voorkomen, is het meestal doordat deze uit andere delen van Suriname, zoals Apoera, Saramacca en Coronie in vruchten is meegenomen, meldt de voorlichting van Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

De EU stelt in haar regelgeving, dat het gebied waaruit het fruit afkomstig is, totaal vrij moet zijn van fruitvliegen. LVV heeft tot 2014 geregeld een monitoringssysteem voor de fruitvlieg in stand gehouden. Deze is nu middels het opzetten van vallen voor de fruitvlieg geheractiveerd. LVV-Regio West zorgt in deze voor de begeleiding van de producenten van manja.

foto

Fruitvliegdeskundige Alies van Sauers-Muller tijdens een training over de fruitvlieg aan landbouwvoorlichters, ressortleiders en een fruitopkopers in Nickerie, woensdag in de vergaderzaal van het OWMCP.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /NSS 12-09-2019

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2019. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics