Nickerie.Net, maandag 03 februari 2020


Facebook roostert vicepresident Adhin om uien- en aardappelverhaal

01/02/2020 23:05 - Ivan Cairo

PARAMARIBO - Op Facebook lieten burgers zaterdag geen spaan heel van vicepresident Ashwin Adhin om zijn uitspraken dat kasreservemiddelen die onder beheer waren van de Centrale Bank van Suriname zijn gebruikt om onder andere uien en aardappelen aan te schaffen. Bij de uitreiking van grondpapieren vrijdagavond in de Altonaweg zei de bewindsman dat het geld er lag om gebruikt te worden.

Facebook roostert vicepresident Adhin om uien- en aardappelverhaalFacebook roostert vicepresident Adhin om uien- en aardappelverhaal

Dat is ook gedaan met de 100 miljoen US dollar uit de kasreserve van de handelsbanken. Er zijn aardappelen en uien geÔmporteerd, aldus Adhin, maar er is ook geÔntervenieerd op de valutamarkt. Hij deelde mee dat er afstemming was met de bankiersvereniging, maar waren nog niet alle afspraken omtrent het beheer van de middelen geformaliseerd. Vrijwel niemand op Facebook scheen het vermoedelijke broodje-aap-verhaal dat Adhin heeft verkondigd voor waar aan te nemen.

Zowel bekende als minder bekende personen alsook mensen van wie bekend is dat ze NDP'ers zijn, uitten hun ongeloof en verontwaardiging over wat Adhin heeft beweerd en namen de verklaring met een flinke schep zout. Anderen reageerden met groot leedvermaak. Sommige Facebook-gasten zijn zelfs aan het rekenen geslagen om uit te rekenen hoeveel aardappelen en uien zouden moeten zijn ingevoerd.

Een zo een berekening, als de volledige 100 miljoen US dollar aan de twee producten zou zijn besteed, kwam neer op 350 trucks uien en een even groot aantal vrachtwagens met aardappelen. Zouden deze vrachtauto's achter elkaar rijden, dan zou dit volgens een andere FB'er een file creŽren vanaf de rotonde bij Latour tot twee kilometer voorbij Lelydorp. Anderen waren zeer creatief met grappige memes.

Dat het geld voor import van de voornoemde basisgoederen is aangewend wordt sterk in twijfel getrokken, omdat de regering de afgelopen periode reeds voorzieningen had getroffen om dergelijke importen veilig te stellen. In april vorig jaar tekende financiŽnminister Gillmore Hoefdraad in Marrakech een zogenoemde Murabaha Agreement met de financieringspoot van de Islamic Development Bank voor een bedrag van 25 miljoen US dollar.

Deze kredietfaciliteit was bestemd voor de import van basisgoederen, waaronder aardappelen en uien, medicijnen en medische verbruiksartikelen en inputs voor de agrarische sector. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme was aangewezen als uitvoerend orgaan, wat inhoudt dat dit ministerie de algehele coŲrdinatie heeft van de voorbereidingen, uitvoering, distributie, voorlichting en evaluatie voor de uitvoering van dit project.

Een interdepartementale commissie zou een openbare internationale aanbesteding houden om de goederen op haar naam te betrekken en deze verder over te dragen aan de afnemers in Suriname conform de hoeveelheden en technische specificaties van de producten waarvan zij vooraf opgaven hadden gedaan. Verschillende media waaronder Starnieuws, de Ware Tijd en de overheidsnieuwssite De Boodschap hadden hierover bericht.

 • Bron/Copyright:
  Nickerie.Net / dWT

  WWW.NICKERIE.NET

  Email: info@nickerie.net

  Copyright © 2020. All rights reserved.

  Designed by Galactica's Graphics