Nickerie.Net, zondag 02 februari 2020


VHP heeft vragen over komst Russische helikopter naar Suriname

 02 Feb 2020

De komst van Russisch militair materieel, waaronder een helikopter, afgelopen donderdag op de Johan Pengel luchthaven is voor de VHP aanleiding om (opnieuw) opheldering te vragen aan de regering. "Vorig jaar werden we al voor voldongen feiten geplaatst door het bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov. Daarna moesten we via het Russische persbureau Itar-Tass horen dat er diverse overeenkomsten waren gesloten tussen Suriname en Rusland, waaronder een militaire samenwerkingsovereenkomst," zegt Chan Santokhi, voorzitter van de VHP in gesprek met Starnieuws.

De VHP vindt het hier om zaken gaat die van groot nationaal en internationaal belang. Deze kwesties vinden plaats zonder een debat erover met De Nationale Assemblee. Los van alle geopolitieke consequenties is het zorgwekkende dat er vlak voor de verkiezingen nu opeens Russische helikopters naar Suriname zijn gebracht, uit Santokhi zijn bezorgdheid.

De VHP zal vragen stellen in De Nationale Assemblee:

1. Is de helikopter voor de Staat of privť personen?

2. Gaat het om een geschenk of is het toestel gekocht, indien zo, tegen welk bedrag?

3. Hebben de aankopen te maken met de verkiezingen? Zo ja welke rol spelen deze heliís daarin?

4. Of zijn deze heliís bestemd voor inzet naar Venezuela, met als basis Suriname? Zo ja welke bestemming?

5. Zijn kasreserves die ondergebracht waren bij de Centrale Bank van Suriname gebruikt voor deze heli?

"Er leven dus tal van vragen en de geheimzinnigheid hierover moet snel ophouden. Een ding staat vast, dat als je vier maanden voor de verkiezingen, zulke moderne heliís naar Suriname brengt, zegt het alles over het grote politiek belang in zowel nationaal, regionaal als geopolitiek opzicht, dat deze regering kennelijk ziet. Reden genoeg voor de VHP-fractie in de DNA om vragen hierover te stellen aan de regering," zegt de fractievoorzitter.

foto

 • Bron/Copyright:
  Nickerie.Net / NSS

  WWW.NICKERIE.NET

  Email: info@nickerie.net

  Copyright © 2020. All rights reserved.

  Designed by Galactica's Graphics