Nickerie.Net, maandag 03 februari 2020


DSB-directeur Coutinho: vicepresident Adhin praat nonsens

01/02/2020 - Ivan Cairo

PARAMARIBO - “Wat een klinkklare nonsens. Kasreserve is niet voor aardappelen en uien.” Zo reageert Steven Coutinho, directeur van De Surinaamsche Bank op mededelingen van vicepresident Ashwin Adhin dat de door de Centrale Bank van Suriname verduisterde kasreservemiddelen zijn gebruikt voor onder andere de import van uien en aardappelen. Ook zei Adhin dat met de bankiersvereniging was afgestemd dat de middelen gebruikt zouden worden. De bewindsman deed de uitspraken vrijdag in Wanica bij de uitreiking van grondpapieren.

Steve Coutinho, directeur van De Surinaamsche Bank. Steve Coutinho, directeur van De Surinaamsche Bank.

Eerder deze week werd bekend dat de centrale bank een deel van de kasreserve in vreemde valuta voor een onbekend doel heeft gebruikt. Dit gebeurde zonder medeweten van de handelsbanken die de tegoeden verplicht bij de moederbank in beheer moesten geven. Het gaat om een bedrag van 100 miljoen US dollar, maar naar verluidt is ook een deel van de termijndeposito's verdwenen.

Coutinho legt uit dat nergens ter wereld kasreserves voor consumptieve doeleinden worden ingezet. De kasreserve is een liquiditeitsbuffer waarop banken kunnen terugvallen wanneer zij in problemen zijn. De kasreserve wordt ook ingezet als instrument om de rentestand op een bepaald moment te beinvloeden.

"Dit geld moet altijd geïnvesteerd worden in goede liquide middelen die rendement opleveren, niet in consumptie", zegt de DSB-directeur. "Dus wat de vicepresident zegt kan nooit de afspraak zijn geweest met de banken. Ik wil het bewijs zien dat de banken toestemming hebben gegeven daarvoor."

Coutinho leverde vrijdag forse kritiek op de CBvS vanwege de verdwenen kasreservemiddelen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat Adhin zich publiekelijk over deze zaak heeft uitgelaten. Nu de bewindsman de link heeft gemaakt tussen het verdwenen geld en consumptieve bestedingen door overheid en regering, moet hij komen uitleggen hoe gelden van de banken in handen van de overheid konden komen, vindt Coutinho.

"Het enige bewijs dat ik had van wat fout is gegaan was dat de balans van de CBvS niet klopte, maar nu moet de vp komen uitleggen hoe dat geld bij de overheid is terechtgekomen." Dat hij vanwege zijn kritiek op de Centrale Bank zal worden ontheven of ontslagen door de raad van commissarissen bij DSB noemt Coutinho "kolder".

Hij is er niet van op de hoogte dat de raad van commissarissen zondag tijdens een spoedvergadering zijn ontslag of ontheffing zal formaliseren, zoals wordt gesuggereerd in een oproep die zaterdag op sociale media rondging. Ontslag van de directeur staat niet op de agenda.

In de oproep wordt DSB-personeel opgeroepen zondag naar het DSB-hoofkantoor te gaan om de raad duidelijk te maken dat ontslag van de directeur niet zal worden geaccepteerd. Intussen wordt ook door de vakbond bij de bank gemobiliseerd voor een ondersteuningsactie voor de directeur. Coutinho is begin augustus 2019 aangesteld als topman bij deze bank.

 • Bron/Copyright:
  Nickerie.Net / dWT

  WWW.NICKERIE.NET

  Email: info@nickerie.net

  Copyright © 2020. All rights reserved.

  Designed by Galactica's Graphics