Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


SPBA ontkent aantijgingen aan Jairam

Paramaribo - Berichten in de media als zou de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) onder voorzitterschap van Harrypersad Oemraw het vertrek van LVV-coordinator Soedechand Jairam (PVF) van Regio West geëist hebben berusten niet op waarheid.

Volgens Oemraw hebben de polderbesturen in een vergadering afgelopen zaterdag te Clarapolder de wens geuit nog een medewerker te willen op het ressort LVV te Nieuw Nickerie met wie zij direct in contact kunnen treden. De behoefte voor zo'n aanspreekpunt werd manifest, nadat LVV-minister Geetapersad Gangaram Panday de SPBA had teruggefloten. Aan deze padieboerenorganisatie had de bewindsman anderhalve maand geleden gezegd niet meer rechtstreeks met hen te willen onderhandelen, maar via de coördinator Regio West. De SPBA van wie Leakat Mahawat Khan (VHP) de ondervoorzitter is, zou niet lang daarna hierover hebben vergaderd. De conclusie is toen getrokken dat er nog een kracht nodig is op LVV- Regio West, daar Jairam vanwege zijn parlementair werk niet altijd in staat zou met de boeren in contact te treden. Oemraw merkt over het functioneren van Jairam als coördinator op, dat hij daarover niets te klagen heeft. Hij bevestigt dat de coördinator zelf in zijn functie als parlementariër vaker genoeg een lans heeft gebroken voor de padieboeren. Hij verwijst hierbij naar Jairams pleidooi voor subsidiering van de sector, verbetering van de droge en natte infrastructuur en de weder in werking stellen van de pompen te Wakay.

Als vertegenwoordiger van de padieboeren vraagt Oemraw zich af waar hij zijn directe beklag moet doen over specifieke problemen van de rijstboeren, daar de minister nu deze houding aanneemt. De boeren in de oostelijke polders worden op dit moment geconfronteerd met een hopeloze situatie, waarbij door watertekort de ingezaaide padie die nu in bloei staat, dreigt af te sterven. In een reactie zegt Jairam dat er zijdens LVV Paramaribo,  de heer S. Chotoe (VHP) is aangewezen die specifiek belast is met rijstzaken in het algemeen en de problematiek van de rijstboeren in het bijzonder. Als coördinator heeft Jairam de algemene taak het uitgestippeld beleid van het ministerie in Regio West uit te dragen en te implementeren voor wat betreft de sectoren landbouw, veeteelt en visserij. Jairam heeft vaker in zijn hoedanigheid als parlementariër de durf genomen de steeds verslechterende positie van de rijstboeren aan te kaarten, in tegenstelling tot de andere volksvertegenwoordigers uit het district. Hij merkt op naast de andere beleidsverantwoordelijkheden ook oog te hebben gehad voor de specifieke problemen van de rijstboeren in Nickerie. Van de polderbesturen te Sawmillkreek-, Hamtoncourt-, Corantijn en Van Drimmelenpolder vindt hij ondersteuning. Jairam ziet de berichtgeving waarin gesuggereerd wordt dat hij moet worden vervangen als een poging van tegenstanders hem politiek de das om te doen. "Deze zaak is onderdeel van een campagne tegen mij, waarin politieke jaloezie de boventoon voert," zegt Jairam die ook gesteund wordt door de organisaties OKPP (Organisatie van Kleine Padieboeren Producenten), VPP (Vereniging van Padie Producenten) en de Vereniging van Veehouders.

Bron:  Dagblad Suriname, 03-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics