Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Rijstboot uit Suriname in Belem aan de ketting gelegd

Speurtocht naar drugs leverde niets op

PARAMARIBO — Een boot met rijst uit Suriname is in de Braziliaanse stad Belem tot de bodem onderzocht op de aanwezigheid van drugs. Het gaat om een charterboot, de MAE, die op 10 januari uit de haven van Nickerie vertrok met in de laadruimte duizend ton witte consumptierijst. De boot kwam op 17 januari in Belem aan. De Braziliaanse politie kreeg een tip dat het vaartuig een grote partij drugs transporteerde. De politie in Belem onderzocht de boot van "top tot teen" waarbij ook drugshonden werden ingezet. De speurtocht naar het verderfelijk spul leverde echter niets op. Er werden geen drugs aangetroffen. De afgelopen week werd het vaartuig weer vrijgegeven en kon de rijst uit Suriname worden gelost.

De exporteur van deze lading rijst, een bekende Surinaamse rijsthandelaar die niet bij name genoemd wil worden, zegt desgevraagd aan dWT dat dit zijn eerste export van rijst naar Brazilië was. Door het voorval lijden hij en de importeur grote schade, omdat de boot langer in de haven van Belem moest blijven dan was voorzien."Ik houd mij niet bezig met criminele activiteiten en heb ook geen enkele indicatie wat er precies aan de hand is", verzekerde hij. "Het enige dat ik weet is dat ik rijst heb geëxporteerd."

Van een andere rijstexporteur verneemt dWT dat het vermoeden bestaat dat concurrenten in deze branche elkaar op deze manier in de wielen willen rijden door elkaar te bekladden. "De vermoedelijke tipgever van de politie van Belem beseft kennelijk onvoldoende hoeveel schade hij heeft aangericht. Elke volgende verscheping naar dat land zal met argwaan worden gevolgd. Ook de naam van Suriname wordt op die manier te grabbel gegooid. En dat is een ongezonde zaak".

Naar dWT verneemt, hebben kranten in Belem veel aandacht besteed aan de affaire van de rijstboot uit Suriname. De exporteur wil zich eerst goed laten informeren, alvorens uitvoerig over deze onsmakelijke affaire in de publiciteit te treden. Hijzelf heeft geen vermoeden wie hem dit gelapt heeft dan wel of er sprake is van een tipgever uit kringen van de concurrentie.

 

Bron:  de Ware Tijd, 4-2-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics