Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Psychologen in Nickerie aangekomen

Signa Vianen

NIEUW- NICKERIE — De twee psychologen in opleiding voor de afdeling Psychologie van het Lachmipersad Mungra ziekenhuis in Nickerie starten vandaag met werkzaamheden op deze nieuwe unit. Het tweetal, een jeugd- en kinderpsycholoog en een klinisch psycholoog, is donderdag in Suriname aangekomen. Het gaat om vrijwilligers.

Hun komst was eerder door de directeur van de instelling aangekondigd, en beoogt de ondersteuning van de patiëntenzorg en opbouw van de afdeling. Aangegeven is dat zij in eerste instantie ten behoeve van de specialisten in het ziekenhuis, en daarnaast inzetbaar zijn in de gemeenschap. De rol van de betrokkenheid bij fysieke aandoeningen wordt verklaard doordat er vaak verwerkingsproblemen optreden bij lichamelijke ziekten. Daarnaast worden patiënten met vage klachten (hoofdpijn en spanningsklachten) na verwijzing door de huisarts naar de specialist, vaak doorverwezen naar de psycholoog.

Vernomen wordt dat de komst van de medici voortvloeit uit afspraken met de Vrije Universiteit (VU) in Nederland, een naar verluidt goede relatie die eerder resulteerde in de komst van zaalartsen. Kinder- en jeugdpsycholoog Tobi Graafsma, tevens psycho-analyticus informeert dat het voorbereidingstraject circa een jaar heeft geduurd. De twee, onder wie een vrouw zijn voor de komende zes maanden gecontracteerd, waarbij hun behuizing door het ziekenhuis wordt verzorgd. De VU is ook ingekomen met testmateriaal. Het ligt in de bedoeling dat om de zes maanden nieuwe psychologen in opleiding aan het ziekenhuis hun krachten geven. Graafsma verklaart tegenover dWT dat de nieuwe aanwinsten een enorm goede impuls bieden aan niet alleen het ziekenhuis, maar ook aan de bevolking. De somatische gezondheidszorg – gewone ziekten – zal baat hebben bij de nieuwe unit, mede doordat het genezingsproces wordt bevorderd met de counseling. Ook het trouw innemen van medicijnen, bijvoorbeeld door diabeten, wordt hierdoor gestimuleerd.

 

Bron:  de Ware Tijd, 10-2-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics