Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Drijvend gras oorzaak stagnatie wateraanvoer uit Wakay

Beta Debidien

Foto: Drijvend gras op het Corantijnkanaal zorgt voor verstoppingen in het kanaal, waardoor de wateraanvoer uit Wakay stagneert.-.NIEUW NICKERIE — Drijvend gras op het Corantijnkanaal zorgt voor enorme stagnatie van wateraanvoer uit de Wakay-pompen naar de Nanizwamp in het district Nickerie. Er zijn op bepaalde plaatsen verstoppingen opgetreden in het kanaal, die een vlotte doorstroom van het water verhinderen. Hierdoor krijgt het water dat wordt te Wakay gepompt gedeeltelijk een andere bestemming.

Ondanks dat deze situatie zich heeft voorgedaan in het Corantijnkanaal, is het waterpeil in de zwamp met 74 cm gaan stijgen, zegt voorzitter Manodj Hindori van de Ontwikkelings en Beheersraad van het Multipurpose Corantijn Project (MCP).Hij verwacht dat het peil in de zwamp in de komende dagen verder zal gaan stijgen. De voorzitter heeft in een actieplan aangegeven dat het Corantijnkanaal dringend moet worden onderhouden. Verzakkingen en lekkages leiden tot waterverliezen, waardoor het rendement van het (dure) pompen te Wakay steeds minder wordt. Om de zaak te normaliseren moeten de pompen zeker drie weken onafgebroken in werking blijven, zegt Hindori. De regering heeft reeds voor 50.000 liter brandstof gezorgd.

Door het drijvende gras zijn de hoofdirrigatieleidingen die het water rechtstreeks uit de zwamp halen op bepaalde plaatsen verstopt geraakt. Hierdoor kunnen de boeren niet over water beschikken. De pompen te Wakay werken sinds afgelopen woensdag weer. Echter heeft het water niet alle polders bereikt en laat het watergebrek zich steeds meer gelden. Gisteren hebben boeren uit verschillende polders zich verzameld op het districtscommissariaat om bij burgervader Hardeo Ramadhin om hun beklag te doen over de slechte situatie waarin de gewassen thans verkeren. Bij deze ontmoeting waren aanwezig vertegenwoordigers van de ministeries van Landbouw Veeteelt & Visserij en Openbare Werken, het bestuur van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), het Multipurpose Corantijnproject (MCP) en de parlementariër Kries Matai. De boeren hebben samen met de instanties mogelijkheden bekeken hoe de verstoppingen in de hoofdirrigatieleidingen kunnen worden opgeheven, waardoor het water vrijelijk kan stromen naar de polders. De oostelijke polders en de Corantijnpolder zijn de meest getroffen gebieden. Daar liggen de arealen droog. Ondervoorzitter Harinanan Oemraw van de SPBA heeft een dringend beroep gedaan op de aanwezigen om toe te zien dat mensen geen enkele wijze dammen doorsteken om water te betrekken. Ook sprak hij de hoop uit dat straks de grote landbouwers niet zomaar water gaan verspillen. Als de verstoppingen binnen vijf dagen niet zijn opgeheven, zal Oemraw de boeren oproepen te stoppen met de verdere teelt van rijst. Volgens het assembleelid Matai zal op de regering een dringend beroep worden gedaan om een oplossing te brengen in deze zaak. De regering zal geld beschikbaar moeten te stellen om te voorkomen dat nog meer arealen drooglopen, waardoor het gewas uitsterft. Met de instanties heeft hij afgesproken om na te gaan hoeveel geld nodig zal zijn om de werkzaamheden uit te voeren.

Bron:  de Ware Tijd, 11-2-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics