Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Ferreira vraagt aandacht voor arbeidsvoorwaarden winkelpersoneel

Eric Mahabier

PARAMARIBO — Het assembleelid Carmelita Ferreira (Nieuw Front/NPS) is niet te spreken over de arbeidsvoorwaarden waaronder personeel dat werkzaam is in winkels moet werken. Tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee afgelopen donderdag, vroeg de politica de aandacht van de regering voor de slechte omstandigheden waaronder deze werknemers moeten presteren en functioneren. De werknemers zouden onder andere slecht betaald zijn, weinig of geen schafttijd hebben en het zonder medische voorzieningen moeten doen.

Tegenover dWT verklaart Ferreira dat in Nickerie de arbeiders twee verschillende werktijden hebben. De openings- en sluitingstijden van de winkels in dat district zijn van 8 uur ’s morgens tot en met 1 uur ’s middags en dan weer van 4 uur ’s middags tot en met 8 uur ’s avonds. Voor het winkelpersoneel in Paramaribo zijn geen voorzieningen getroffen, ook niet voor vergoeding voor extra werktijden. "Terwijl ze een stukje brood in hun mond hebben, moeten ze ook een klant helpen. Ze hebben geen ruimte om te schaften."

Veel winkelzaken in de hoofdstad nemen de arbeidswetgeving niet in acht. Sharida, die in een winkel aan de Maagdenstraat werkzaam is, zegt aan dWT dat ze SRD 200 per maand verdient. "Ik moet van 8 uur ’s morgens tot half vijf in de middag hier staan." De werkgever heeft haar voorgehouden dat als ze een dagje verzuimt, ze voor altijd thuis kan blijven. De achttienjarige Sharida zegt verder: "Ik moet werken, mijn vriend heeft me gelaten en m’n dochtertje moet eten hebben." Ze wil niet veel kwijt over haar leven, omdat ze bang is anders herkend te worden. Haar werkgever zegt niet genoeg bedrijfsinkomsten te hebben om haar een beter loon te kunnen betalen. "Mi mus pay huur tu en mi ne serie furu. Mi mus pay gi so furu sani, no habi moni." Sharida zegt van haar baas een werkgeversverklaring gekregen te hebben, waarop aangegeven staat dat ze een salaris van SRD 80 verdient. Hiermee is ze naar het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting gegaan, waar ze geholpen is aan een dokterskaart.

Onderzoek bij verschillende werknemers in verschillende winkels wijst uit dat er salarissen tussen de 150 en 300 SRD per maand aan het winkelpersoneel betaald wordt.

Marius Ment, hoofdbestuurslid van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO), zegt dat er in de jaren tachtig uit de PWO een vakbond was opgericht voor deze groep werknemers.

De werknemers van toen waren echter bang voor represailles door de werkgevers, waardoor ze verstek lieten gaan op vergaderingen waar er belangrijke beslissingen genomen zouden worden. Hij stelt dat de vakbond nog steeds bestaat, maar nieuw leven moet worden ingeblazen. Hij heeft er geen bezwaar tegen de draad weer op te pakken, "maar dan moeten ze ook meewerken en niet bang zijn. Het moet van beide kanten komen."

Het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu was niet bereikbaar voor commentaar.

 

Bron:  de Ware Tijd, 17-02-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics