Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Parlementariër Jairam betwist rol SPBA

voorzitter padieboeren bijt van zich af

door Signa Vianen

PARAMARIBO — " De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) is in feite een klein groepje, zonder al te grote aanhang onder de boeren", vindt Soedeshchand Jairam, lid van de VPF-fractie in DNA. "De boeren van de westelijke en oostelijke polders in Nickerie, van de waterschappen en de werkgroepen, zijn daar helemaal niet bij aangesloten". De Associatie wordt niet gedragen, concludeert hij daarom.

SPBA-voorzitter Harry Oemraw weerspreekt echter deze beweringen, en geeft aan dat zijn organisatie een overkoepelend orgaan is, waarin alle polderbesturen van Coronie, Nickerie en Saramacca zitting hebben. De commissie die tot de oprichting overging, belegde toen speciaal vergaderingen in elke polder, waarbij de meningen van de belanghebbenden zijn meegenomen. Hij haalt ook aan dat zijn statuten bovendien in orde zijn.

In januari droeg Ashok Kalloe, zijn functie van voorzitter van de SPBA over aan Oemraw. Het bestuur bestaat uit negen man, die reeds eerder aan de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij een concept over de organisatie hadden doen toegezonden. Dit concept, waarin ook de nieuwe naam van de organisatie, werd toen goedgekeurd verduidelijkt Oemraw. Hij vindt dat Jairam in deze enige oneerlijkheid verweten kan worden, omdat die de bewindsman verkeerde informatie zou hebben voorgehouden.

In 2001 kregen de boeren door tussenkomst van SPBA in totaal 5 miljard gulden ter compensatie van geleden verliezen door de lage padieprijs van de Staat, zegt Oemraw. De SPBA treedt op namens de boeren in het westen, en stelt daarbij de rijstproblematiek centraal.

Over de vertegenwoordiging van de boeren zegt Jairam dat er in Nickerie een aantal waterschappen zijn, waarvan zeker vijf formeel. (Een waterschap is een beheersinstituut, aan welke door de overheid bestuurlijke bevoegdheden wordt verleend over de waterbeheersing in een gebied, wat in feite neerkomt op een soort decentralisatie... red). De PVF’er duikt in de geschiedenis om zijn argumenten kracht bij te zetten: "Tot 2000 waren er de Vereniging van Padie Producenten (VPP) en de Organisatie van Kleine Padie producenten (OKPP)." Jairam gaat ervan uit dat deze twee geen lid zijn van de SPBA, en dat SPBA niet eens statuten heeft. "Het is meer een soort initiatiefgroep geweest; in 2000 is de minister van LVV bij zijn aantreden speciaal naar Nickerie gekomen om een goede organisatie voor de boeren op te starten, genaamd Surinaamse Padie Producenten Associatie (SPPA)."

Een commissie kreeg de opdracht een geraamte of structuur te maken, waarvoor de invulling zou komen na een verkiezing. Naar wordt gezegd veranderden een aantal boeren onder wie Oemraw, de naam in SPBA en plaatsten zichzelf in het bestuur,. "Zij hebben als het ware het geraamte zonder verkiezingen, invulling doen krijgen, dus zonder mandaat. Ik merkte dat de minister vervolgens met iedereen begon te praten, zowel met de waterschapsbesturen als met SPBA, iedereen die zich als aanspreekpunt opstelde", zegt Jairam.

Polderbewoners hebben er volgens Jairam baat bij dat de watervoorziening in hun gebied optimaal blijft, uitgaande van duurzaam waterbeheer voor de rijstproduktie. Vooral de oude polders hebben nog de waterschappen met regelmatige bestuursverkiezingen, met betrokkenheid van de lokale boeren die daar belang bij hebben. De oostelijke en westelijke polders in Nickerie zijn verdeeld in een aantal polders, zoals Hamptoncourt en Groot Henar.

Oemraw deelde tevens mee dat de OKPP en de VPP in feite geen bestaande organisaties meer zijn.-

Bron:
, 23-2-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics