Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Privatisering SML definitief goedgekeurd

Regering werkt met rapport Ernst & Young

Signa Vianen

PARAMARIBO — De Raad van Ministers heeft definitief besloten dat de Stichting Machinale Landbouw (SML) wordt geprivatiseerd. Het besluit is gisteren door waarnemend president Jules Ajodhia aan journalisten meegedeeld op de reguliere persconferentie. SML heeft al jarenlang ernstige financiële problemen en kent behalve inzaai- en oogstproblematiek ook een aantal schuldeisers. Voor de besluitvorming is gewerkt met twee consultancybedrijven, waaronder Ernst & Young. Ajodhia verklaarde dat de regering – met enige bijstellingen – meegaat met het adviesrapport van Ernst & Young, waarin de privatisering gepland is voor de komende inzaaiperiode in mei-juni.

Als belangrijkste argument bij deze keuze is aangegeven dat dit rapport uitgaat van een privatiseringsperiode van twaalf maanden, binnen welke het rijstbedrijf blijft draaien. De andere consultants die in opdracht van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) een rapport formuleerden, zijn uitgegaan van een overbruggingstraject van 15 tot 18 maanden zonder productie. Ajodhia gaf aan dat in deze periode dus alle kosten op de schouders van de staat zouden komen: "Dat gaat betekenen dat de staat op de huidige voet doorgaat, dus alle kosten zou moeten dragen, zoals subsidie van salarissen."

Er is inmiddels al een inventarisatie geweest van de SML-schuldeisers. De regering is bereid met deze partijen te praten om de zaken af te ronden. "We hebben gesproken met schuldeisers met wie we kennis mochten maken reeds bij het aantreden in augustus 2000, en zullen ook praten met schuldeisers die nog steeds uit de toverhoed komen." Dat de SML een schuld heeft bij rijstproducent Manglie, wordt door niemand ontkend, zei Ajodhia in reactie op de vraag van een journalist. De consultancies zijn afgelopen maandag in het bijzijn van de ministers van Handel en Industrie, Landbouw, Veeteelt en Visserij, en Financiën op de hoogte gesteld van de regeringsbesluiten.

Het plan van Ernst & Young gaat er tevens van uit dat arbeiders van SML in aanmerking zullen moeten komen voor terreinen van het bedrijf, wat de vice-president een "belangrijk argument" noemde. De faciliteiten zullen in kleinere kavels worden opgesplitst teneinde de bedrijfsactiviteiten voort te zetten, aangevuld met scholing en trainingen. "We weten dat de kleine rijstboeren nu in de problemen zijn geraakt, door onder andere de inefficiëntie van de productie en de infrastructuur, die deels door de regering moet worden onderhouden, en ook de teeltechnieken." Deze zaken zullen speciale aandacht krijgen, gaf Ajodhia aan, naast andere kwesties, zoals kostenverlagende factoren, opdat ook de opbrengsten omhoog gaan. Ajodhia sprak gisteren van een actiever rijstbedrijf: "Het woord SML gebruik ik al niet meer." SML-directeur John King keert vandaag uit het buitenland terug. Het is vooralsnog onbekend hoe de bewoners van Wageningen, die vanaf de oprichting door het bedrijf worden voorzien van energie, het in de toekomst zullen bolwerken. De SML heeft een personeelsbestand van ruim vijfhonderd personen.
Bron:
, 26-2 -2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics