Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


ADRON herdenkt tienjarig bestaan

Beta Debidien

directeur Kartosoewito van ADRON.NIEUW NICKERIE — Meer dan 81 procent van de kleine en 50 procent van de grote rijstboeren in het district Nickerie hebben de nieuwe lijnen (rijstvariëteiten) ADRON 102 en ADRON 111 ingezaaid bij de najaarsinzaai 2003. Het is bekend dat deze lijnen over een goede productiepotentie beschikken en dat met name de kwaliteit van ADRON 111 goed te noemen is.

Er zijn veelbelovende lijnen met een hoge productiepotentie en dito pel- en slijprendement ontwikkeld, die mogelijk over twee tot drie seizoenen in gebruik genomen zullen worden. Reden genoeg om tevreden te zijn over de afgelopen tien jaar.

Dat zei ir Kardie Kartosoewito, directeur van het Anne van Dijk Rijstonderzoekcentrum Nickerie (ADRON) gisteren bij de viering van de tiende jaardag van dit instituut.

Het onderzoekscentrum werd met financiële steun van de EU ten bedrage van 3,15 miljoen euro gebouwd en op 4 maart 1994 officieel geopend. Het belangrijkste doel van het centrum is het doen van onderzoek in de rijstsector en de ontwikkeling van nieuwe lijnen. Dit moet resulteren in het voortbrengen van uitgangsmateriaal voor de zaaizaadproductie, om zodoende een bijdrage te leveren aan de verbetering van de rijstsector en het Suriname.

In de eerste vijf jaren van het bestaan van het centrum moest veel tijd besteed worden aan het opzetten van de infrastructuur van de organisatie. Vanaf de aanvang hebben de consultant van het onderdeel Technische Bijstand ook veredelings- en onderzoeksactiviteiten ontplooid. In de loop der jaren zijn de activiteiten opgevoerd, alhoewel van bepaalde disciplines weinig uitgevoerd kan worden. Een beperkende factor die Kartosoewito noemde is het vaker voorkomen van het niet, of niet op tijd kunnen beschikken over voldoende middelen om aan de verplichtingen te kunnen voldoen.-.

Het verkrijgen van subsidie is een hoofdpijn voor de directeur en voor de loonadministratie. Ook die van de bijdrage voor onderzoek vlot niet altijd. Toch komt het heel zelden voor dat het personeel zijn loon niet op tijd ontvangt, al moet ook geld van elders geleend worden. Het doet hem als directeur goed dat ADRON geen schulden heeft en dat reeds aan de belastingverplichtingen is voldaan. In de tien jaar dat ADRON bestaat is USD 1,5 miljoen aan exploitatiekosten uitgegeven en dit geld is economisch gezien al terug verdiend.

Adron produceert zaaizaad voor zaaizaadbedrijven. Elk seizoen wordt 16.000 kg originele elite zaaizaad geproduceerd. Het onderzoekprogramma gewasmanagement levert een bijdrage in de bemesting en de bestrijding van insecten en onkruid. Wat de toekomst betreft zal in het kader van de uitvoering van het EU project ADRON nog meer dan ooit haar activiteiten moeten uitbreiden. Volgens de directeur zal ook meer aandacht gegeven moeten worden aan het verminderen van belemmeringen bij de doorstroming van innovaties. Mogelijk zullen prioriteiten voor onderzoek gebaseerd worden op de kansen van adoptie door de boeren en of verwerkers.

Kartosoewito concludeert dat ADRON in de afgelopen tien jaar een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan verbetering van de rijstindustrie in Suriname en ziet de toekomst van de rijstsector, ondanks de lage wereldprijzen positief tegemoet, mede gelet op de uitvoering van het EU rijstproject.

Bron:
,  05-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics