Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


‘Surneds’ worden eindelijk serieus genomen

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — De Unie van Progressieve Surinamers (UPS) heeft kennis genomen van het positieve bericht, dat vanaf mei 2004 de mogelijkheid bestaat voor het aanvragen van een identiteitskaart ter vervanging van de visumplicht voor Nederlanders van Surinaamse afkomst. Hierdoor krijgen de ‘Surneds’ een aantal rechten en plichten in Suriname, zonder dat zij de Nederlandse nationaliteit hoeven op te geven. Dit vertelt Harry Kisoensingh aan dWT in het district Nickerie. De UPS juicht dit voorstel toe en complimenteert de regering met de inzet van dit beleidsinstrument. Een goede uitkomst voor de lang gevoerde discussie over het wel of niet hebben van een dubbele nationaliteit en citizen card (zoals die heeft India).

Volgens Kisoensingh ziet de UPS in dit voorstel het onderkennen van betrokkenheid en de potentie van de circa 310.000 Surneds. Het contact tussen de Nederlands-Surinaamse gemeenschap en de Surinaamse bevolking is groot. Het onderhouden van contacten met familie en verwanten aan beide zijden van de oceaan is intensief. Op jaarbasis levert dit contact Suriname ongeveer 50 miljoen euro op. Het gaat om inkomsten uit overmakingen vanuit het buitenland naar huishoudens in Suriname en familiebezoek.

De UPS is de mening toegedaan dat er meer te halen is uit de grote groep Nederlanders van Surinaamse afkomst. Ze spreekt in dit verband van een hefboomwerking: kennisuitwisseling, investeringen, sociaal-culturele stimulering en ondernemen. Door de mogelijkheid van de identiteitskaart kunnen er een aantal zaken makkelijker: kopen en verkopen van onroerend goed, vergunningen aanvragen, het oprichten van ondernemingen, betere toegang tot de rechtspraak, etc. De UPS hoopt dat alle Nederlandse Surinamers deze gelegenheid aangrijpen om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Suriname.

Bron:
,  06-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics