Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


NAT herdenkt tienjarig bestaan

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Het Nickerie Aids Team (NAT) heeft zich in de afgelopen tien jaren ingezet voor de Nickeriaanse gemeenschap in de strijd tegen Sexueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) en hiv/aids. Er is middels voorlichtingsprogramma’s en educatie getracht om de plaatselijke bevolking bewust te maken van seksualiteit, zodat ze niet besmet raakt met het virus dat aids veroorzaakt. Deze taak zal in de toekomst onvermoeid gecontinueerd worden. Woorden van hoofdmedewerkster Pearl Fraser bij de viering van het tienjarig bestaan van het NAT-kantoor in het district Nickerie.

Het doel van het NAT is volgens Fraser meer gericht op de jeugd, omdat gebleken is dat veel jongeren besmet raken met het virus, vanaf veertien jaar en daarboven. Fraser kan de juiste aantallen van besmetting niet aangeven, omdat de cijfers niet geregistreerd worden door het NAT-kantoor in Nickerie.

Het initiatief om voorlichtingen over hiv/aids te verzorgen in Nickerie kwam in het jaar 1993 van dr Ruben Del Prado. Fraser vertelt dat dat de aanleiding was tot het openen van een kantoor aan de RP Bharosstraat in Nieuw Nickerie op 11 maart 1994. In het begin waren ongeveer tien mensen direct betrokken in het gebeuren van het NAT. De afdeling heeft voor het werk dat verzet is in de afgelopen jaren positieve reacties ontvangen uit de gemeenschap. Dat is duidelijk naar voren gekomen toen Nickerie zijn bijdrage moest leveren ten bate van ‘Geven voor Leven’. Fraser merkt op dat de mensen uit het district heel spontaan doneerden. Wat dat betreft denkt ze dat de districtsbewoners hun hart toch wel op de juiste plek hebben.

Soms zijn er bepaalde "dingen" die de mensen niet begrijpen, zegt ze, vandaar dat dit jaar ernaar gestreefd wordt de gemeenschap beter uit te leggen hoe met de ziekte en met een besmet familielid om te gaan. In de komende jaren ziet Fraser het NAT een heel belangrijke plaats innemen in het district, omdat het goed werk verzet, dat niet weg te denken is.

Het tienjarig bestaan wil het NAT op een gepaste wijze vieren met de gemeenschap. De activiteiten beginnen vandaag in de Brug aan de GG Maynardstraat met toespraken van districtscommissaris Hardeo Ramadhin van Nickerie, waarnemend hoofd van de Dienst Dermatologie drs LO Sabajo en de coördinator van het SOA/hiv-programma, Winston Roseval. Hierna zal de opening van een mini-gezondheidsbeurs plaats vinden. Het geheel wordt op zaterdag 20 maart afgesloten.

Bron:
,  18-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics