Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


President Venetiaan:

"Landsgrenzen duidelijk afgebakend"

door Signa Vianen

PARAMARIBO — De landsgrenzen zijn naar inzichten van de regering duidelijk afgebakend. "De afbakening was niet met coördinaat-aanduidingen, maar wel met beschrijvingen," luidde de reactie van president Ronald Venetiaan op een persconferentie, vrijdag, op een vraag naar de grensbepaling ten tijde van de soevereiniteitsoverdracht in 1975. In aanwezigheid van het hoofd Juridische Zaken en Verdragen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ging Venetiaan in op de onlangs door Guyana ingediende claim bij het VN-Zeerechttribunaal over de noordelijke grens met Suriname.

Hij achtte een tactische poging door Guyana om daarbij de grenslijn in zijn voordeel te doen verschuiven, niet uitgesloten."Guyana zoekt meer, en het is onze zaak om dus bij wat internationaal als een gangbaar principe – namelijk de equidistancy oftewel evenwijdigheidslijn – wel geaccepteerd wordt, uit te leggen dat zulks in dit geval niet aan de hand is." (De equidistance-lijn wordt getrokken uit het midden van een grensrivier, om te bepalen wat de grens is tussen twee staten...red.) Bij de westelijke grens is echter de hele breedte van de Corantijnrivier, Surinaams.

Joop den Uyl, oud-premier van Nederland, vervatte ten tijde van de souvereiniteitsoverdracht concreet in een brief aan de regering wat werd overgedragen, informeert historicus André Loor. Onder meer is de westgrens de linkeroever van de Corantijnrivier, en is het inmiddels beruchte Tigri-driehoek Surinaams grondgebied. Suriname’s ambassadeur in Washington, tevens oud-ambassadeur in Guyana, Henk Illes, zegt ten aanzien van de gerezen kwestie dat het raadzaam is de grootste voorzichtigheid te betrachten bij ontboezemingen via de media. Illes toeft voor korte tijd in het land, en wijst erop dat ook hier partijen zijn die de zaak nauwlettend volgen en de westerburen graag als winnende partij zien. Venetiaan: "Het probleem dat het buurland aan de orde stelt, betreft het zeegebied voorbij territoriale wateren, in de zogenoemde economische zone. Maar ten aanzien van de tiengradenlijn in de territoriale wateren kunnen we zelfs Guyanese kaarten produceren, waarop die lijn voorkomt in hun wateren. Toen de tiengradenlijn werd bepaald, was het zeegebied nog niet toegewezen aan de kuststaten en waren dit internationale wateren." De regeringstopper zegt dat die gebieden naderhand zijn toegevoegd. "Ik dacht dat de conventie zelfs na 1975 is afgerond, toen we onafhankelijk waren was de conventie er dus nog niet. Dat is het punt, dat toen wij onafhankelijk waren dit niet aan de orde was. Het was gewoon geen vraagstuk." Guyana heeft, zoals een korte analyse van Venetiaan luidde, ‘het gevoel’ dat het in maritiem gebied de tien graden niet hoeft aan te houden en zoekt een ruimer gebied, op basis van de vraag hoe de grens in het zeegebied zou lopen uitgaande van een riviergrens in het midden van de rivier. "Maar onze zaak is: neen, je moet niet rekenen vanuit het midden van de rivier, je moet rekenen vanuit de linkeroever, de westelijke rivier. En het punt staat er, er is overeengekomen waar de tien graden lijn start". Hij vulde aan dat niet de "volle loyaliteit of precisie" van Nederlandse zijde is genoten, ten aanzien van gebruikte afbeeldingen over het landoppervlak. Op de website van de Nederlandse Wereldomroep, bijvoorbeeld, is tot recent nog een kaart gebruikt die de linkeronderhoek aan de Guyanezen gunt. "Men is nogal gemakkelijk om afbeeldingen te gebruiken die onze zaak niet ondersteunen. Maar we hebben een taak om daar steeds achteraan te gaan", redeneert Venetiaan. Er zijn redenen om de case bij het tribunaal sterk genoeg te vinden, meent hij daarnaast, om die offers waarmee het proces gepaard zal gaan, te brengen.

Bron:
,  22-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics