Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Financiële decentralisatie pilot-districten stap dichterbij

Wanica neemt het voortouw

door Eric Mahabier

Basharat Ahmadali overhandigt aan Wanica’s districtsvader Hein Ramnewash een beschikking, waarmee Wanica uiteindelijk zal toewerken naar het voeren van een zelfstandig begrotings- en financieel beheer.-.PARAMARIBO — Als alles volgens planning loopt, zullen de districten Wanica, Para, Nickerie, Commewijne en Marowijne vanaf 2006 hun eigen districtsbegroting en -plan uitvoeren. In deze vijf districten begint de regering een pilot met financiële decentralisatie. Het Ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) is in het kader van het Decentralization and Local Government Strengthening Program (DLGP) belast met de implementatie van deze decentralisatie.

Voor Wanica was er gisteren een historisch moment. De ministeries van RO en van Financiën kenden het district een level 1-certificatie toe, die een eerste stap is in de richting van een zelfstandig begrotings- en financieel beheer. Op het commissariaat van Wanica nam districtscommissaris (dc) Hein Ramnewash uit handen van Basharat Ahmadali, managing director van het DLGP, de technische certificering in ontvangst.

Ahmadali noemde het een historisch moment voor Wanica, omdat "voor het eerst in Suriname een district in het kader van decentralisatie het technisch niveau haalt om verder te gaan met de implementatie ervan". Bij het toekennen van het certificaat heeft de Project Implementation Unit (PIU) van het DLGP onder meer gelet op: de installatie van de Districts Administratieve Unit, waaronder een districtsadministrateur (da), het hebben van een eigen Districts Implementatie Plan (DIP), van planning en administratie, human resource en financiële software. Intussen is reeds een da aangesteld, in de persoon van drs Alberto Robles. Hij moet samen met de dc en het districtsbestuur het beheer voeren over de financiële middelen van het district. In totaal moet een district op drie levels gecertificeerd worden om de financiële decentralisatie daadwerkelijk te kunnen implementeren. Wanica start nu met de toezegging om in aanmerking te komen voor het level 1 technisch certificaat, met level 2-activiteiten.

In dat kader moet Wanica vóór 15 juli van dit jaar onder meer wettelijke en administratieve hervormingen, de districtsinkomsten en de wijze waarop de bevolkingsparticipatie zal geschieden, presenteren. Ahmadali geeft te kennen dat er daarna civieltechnische werken als proefproject uitgevoerd zullen worden. Medio of eind 2005 moeten alle pilot-districten volledig getraind zijn om vervolgens hun eigen districtsbegroting en -plan te kunnen uitvoeren. Volgend maand zal het PIU-team Para aandoen om na te gaan in hoeverre zij ook een technische certificatie kunnen krijgen. Daarna volgen de overige drie districten. Ramnewash zei blij te zijn dat Wanica als een van de pilot-districten gekozen is. "En we maken ons huiswerk altijd op tijd, we zijn ready kan ik u zeggen voor de decentralisatie", sprak hij de bestuursdiensten, ressort- en districtsraadsleden op deze bijzondere bijeenkomst toe.

Bron:
,  23-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics