Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Boeren willen duidelijkheid omtrent ‘rijstregeling’

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Nickeriaanse rijstboeren willen duidelijkheid van de regering over rente op leningen die zij de banken schuldig zijn. Door de regering-Wijdenbosch was de zogenoemde ‘rijstregeling’ getroffen voor de rijstsector, waardoor producenten kredieten konden opnemen tegen een rente van 7,5 procent. Deze regeling gold tot 30 juni 2003. Besloten werd dat over leningen die na deze datum genomen zouden worden, een rente van 25 procent betaald dient te worden. Vijftien procent zou de boer zelf moeten betalen en de resterende 10 procent zou door de Centrale Bank van Suriname aan de bank worden overgemaakt. Toenmalig CBvS-president Henk Goedschalk had de regeling ondertekend en zo bekrachtigd dat de moederbank haar deel van de rente zou afdragen.

Ondervoorzitter Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie zegt te weten dat deze regeling niet wordt uitgevoerd. Naar verluidt zou de CBvS haar deel van de commitment niet zijn nagekomen. Rijstboeren werden medio vorig jaar door de Landbouwbank meegedeeld dat zij de ‘rijstregeling’ opzegt. Hierdoor werden geconsolideerde leningen waarvoor de bank geen rente meer in rekening bracht, per 1 juli 2003 weer rentedragend en wel voor 25 procent per jaar. De boeren willen nu duidelijkheid van de regering wat de status van de ‘rijstregeling’ is en waar zij aan toe zijn. De moederbank was niet bereikbaar voor commentaar.

In de rijstsector zijn, aldus Oemraw tegenover dWT, 4.339 kleine, 84 middenstands- en ongeveer 16 grote boeren actief in de rijstsector. Door allerlei omstandigheden, veelal buiten hun eigen schuld om, konden deze landbouwers de afgelopen jaren niet optimaal produceren. Boeren die hadden ingezaaid voor de najaarsoogst 2002 krijgen vanaf maandag de door de overheid beloofde brandstofsubsidie uitgekeerd. Uit de registratie bij LVV blijkt dat ongeveer 2.000 rijstproducenten 23.000 hectare hadden ingezaaid voor de najaarsoogst 2002. Door lage padieprijzen hebben zij bij die oogst enorme verliezen geleden en eisten compensatie van de regering. De regering zegt echter alleen te kunnen tegemoetkomen met het schrappen van de verbruiksbelasting op diesel die bij die oogst betaald werd. Total zal ongeveer SRD 1,1 miljoen worden uitgekeerd aan padieboeren in Nickerie, Saramacca en Coronie. Oemraw zegt dat de producenten alvast genoegen zullen nemen met de brandstofsubsidie, maar bij de regering zullen blijven aandringen voor algehele compensatie van de geleden verliezen. Ook zal worden gepleit voor brandstofsubsidie voor andere seizoenen waarin ook financiële schade werd geleden.

Bron:
,  26-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics