Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Hans Smit arbiter Suriname bij zeerechttribunaal

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Om zijn zaak bij het VN-Zeerechttribunaal (ITLOS) te bepleiten, heeft Suriname de Nederlander Hans Smit (76) als zijn arbiter aangewezen. Eerder had Guyana Frank Smith, hoogleraar aan de New York University, als zijn arbiter aangewezen. Guyana deponeerde vorige maand een claim bij ITLOS om een oplossing te bewerkstelligen in de maritieme grensproblemen met Suriname.

 Dinsdag reageerde Paramaribo formeel op deze claim bij het voornoemd VN-instituut. De twee juristen zullen nu bij elkaar komen en samen nog twee arbiters aanwijzen. Daarna zal dit viertal een vijfde persoon aanwijzen als voorzitter van het panel. Inmiddels heeft Suriname het internationale advocatenkantoor Cravath, Swaine & Moore aangetrokken om zich bij het ITLOS te verweren tegen de Guyanese claim. Vooralsnog is niet bekend of er ook Surinaamse juristen zijn toegevoegd aan de buitenlandse advocaten. Zowel president Ronald Venetiaan als minister Marie Levens (Buitenlandse Zaken) heeft eerder verklaard dat ook gebruik zal worden gemaakt van lokale deskundigen. Onder meer werd gedacht aan personen die reeds zitting hadden in de grenscommissie die de afgelopen jaren overleg voerde met Guyana.

Guyana’s juridisch team wordt geleid door voormalig procureur-generaal Shridath Ramphal en bestaat verder uit de Amerikaanse advocaten Paul Reichler en Pavan Akhavan. Dit team wordt geassisteerd door de huidige procureur-generaal Doodnauth Singh en andere functionarissen.

Smit doceert Internationale Arbitrage, Internationaal Recht en Transacties, Conflicts of Law en Civiel Procesrecht aan de Columbia Law School. Hij is momenteel directeur van het Center for International Arbitration and Litigation Law van de Columbia University. Smit is voorts lid van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen en de International Academy of Comparative Law. De jurist is een internationaal erkende deskundige op het gebied van Internationaal Recht en Arbitrage en heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij heeft talrijke wetenschappelijke publikaties op zijn naam staan. Smit had tussen 1949 en 1956 een particulier advocatenpraktijk in Den Haag, Nederland, en vestigde zich tussen 1958 en 1960 als advocaat in New York. In 1960 sloot hij zich aan bij de Columbia Law School en bekleedde daarna nog talrijke belangrijke functies. Sinds 1997 is hij directeur van het Center for International Arbitration and Litigation Law. Smit is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 

Bron:
,  26-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics