Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Venetiaan dringt aan op opheldering Maratakka-vormfouten

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Voor president Ronald Venetiaan is de kwestie rondom de (vorm)fouten die bij justitie gemaakt zijn in de Maratakka-drugszaak nog niet afgedaan. Hij dringt aan op een grondiger onderzoek en wil dat de onderste steen boven wordt gehaald. Nadat het staatshoofd in het afgelopen weekeinde een onderhoud over deze en andere zaken heeft gehad met waarnemend procureur-generaal mr Shubhaas Punwasi, schreef het staatshoofd de openbare aanklager en het Hof van Justitie een brief over deze aangelegenheid.

Tegenover de pers wilde Venetiaan geen details verschaffen over de inhoud van het schrijven. Hij bevestigde het onderhoud met de procureur-generaal en ook dat hij hem een brief heeft geschreven.

De president gaf desgevraagd aan dat de regering van de justitiële instituten verwacht dat zij meewerken aan het onderzoek in deze zaak. Venetiaan: "Ik hoop dat er wordt meegewerkt dat wij een gericht verslag krijgen van wat er is gebeurd, omdat in feite nog steeds niet duidelijk is op welk punt het is misgegaan met de verlening van de aanhouding van de betrokken mensen".

Als het antwoord onduidelijk of niet afdoende is voor de regering, zal worden nagegaan, zegt het staatshoofd, hoe daarmee om te gaan. Er zal dan een evaluatie gemaakt worden van de "omstandigheden waarin we moeten functioneren en uiteraard ons hoofd daarover breken hoe er structurele voorzieningen moeten worden getroffen om die omstandigheden te verbeteren", zegt de president.

Door procedurele fouten bij het Openbaar Ministerie en de rechter-commissaris in strafzaken, moesten vijf belangrijke verdachten in de geruchtmakende Maratakka-drugszaak worden vrijgelaten. Eerder kwam reeds een aantal verdachten vrij, omdat er onvoldoende bewijs tegen hen was gevonden in deze zaak.

Eind november onderschepten leger en politie in een gezamenlijke operatie 341 kilo cocaïne op een houtconcessie in het Maratakkagebied. Bij deze actie werden eveneens twee Cessna-vliegtuigen die de drugs hadden aangevoerd, alsook vliegtuigbrandstof en andere zaken in beslag genomen.

Bron:
,  26-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics