Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Sandriman wil alle studierichtingen hebben in Nickerie

door Beta Debidien

Foto: Minister Walter Sandriman van Onderwijs en Volksontwikkeling.NIEUW NICKERIE — Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling streeft ernaar binnenkort alle studierichtingen te accommoderen in het district Nickerie. Minister Walter Sandriman van Onderwijs en Volksontwikkeling zei afgelopen weekeinde in Nickerie dat de mogelijkheid wordt bekeken om meer computercentra te maken voor kinderen van het lager onderwijs, "want dat is de toekomst". Ook kondigde hij aan studieleningen te zullen verstrekken aan universiteitsstudenten.

Momenteel is het ministerie bezig het AMTO en de studierichtingen op LO- en MO-niveau in te voeren in het district. Volgens de bewindsman is het ministerie bezig planmatig het onderwijsniveau beter te structureren, zodat Nickerie eigen mensen kan opleiden. Dat zal het land ook minder geld gaan kosten, omdat geen detacherings-, vervoers- en andere kosten daaraan verbonden zullen zijn.

Tijdens zijn bezoek kondigde de minister aan dat zijn ministerie ingaande januari 2005 studieleningen zal vertrekken aan de universiteitsstudenten. De regering zal over een looptijd van acht jaar 1,5 miljoen Surinaamse dollar per jaar besteden voor die studiefinanciering. De gelden zullen na afronding van de studie terugbetaald moeten worden, zodat ook andere studenten die zich aanmelden op de universiteit in de gelegenheid gesteld zullen worden te lenen voor het bekostigen van hun studieperiode. Deze methode is volgens Sandriman heel belangrijk voor het onderwijs.

Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft het vorig jaar een educatieplan gemaakt. Om dit plan in uitvoering te brengen is er geld nodig, zegt de bewindsman. In dat kader heeft het ministerie een lening van 12,5 miljoen US dollar kunnen sluiten bij de IDB. Die overeenkomst zou volgens Sandriman op 24 maart getekend zijn met de IDB.

Volgens de minister moet de regering ervoor zorgdragen dat de kwaliteit van het onderwijs op universitair niveau goed is, omdat Surinamers in de komende tijden ook binnen de CARICOM kunnen werken en omgekeerd. Hij zei dat dat allemaal belangrijke zaken zijn die de regering als basis moet leggen om de natie vooruit te brengen, en daarin zeker te zullen slagen.

Bron:
,  28-03-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics