Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


SPBA positief over maatregelen voor de rijstsector

door Beta Debidien

NW NICKERIE — Waarnemend voorzitter Harinanan Oemraw van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), heeft namens deze organisatie een schrijven aan minister Geetapersad Gangaram Panday van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gericht. Daarin spreekt hij zijn waardering uit over de door de regering genomen maatregelen, die verlichting moeten brengen in de slechte situatie waarin de rijstboeren thans verkeren.

De SPBA-ondervoorzitter bedankt de regering en in het bijzonder de minister van LVV, voor hun inspanningen om de rijstproducenten enigszins tegemoet te komen. Hierdoor zijn rijstboeren over het gehele land die padie ingezaaid hebben ten behoeve van de voorjaarsoogst 2004, in aanmerking gekomen voor restitutie van SRD 50 op de voet van 125 liter brandstof per hectare . "Wij zeggen enigszins omdat voorafgaand aan dit besluit van de regering er vele discussies zijn geweest over de wijze waarop de boeren tegemoet kan worden gekomen voor de geleden schade van het afgelopen seizoen als gevolg van onder andere padie opkoopprijzen ver beneden onze kostprijs," zei de SPBA-voorman.

De discussies rond de toekenning van de door de SPBA gevraagde compensatie is naar mening van de ondervoorzitter van de boerenorganisatie nog niet afgesloten, temeer omdat gedurende dit seizoen de opkopers wel in staat zijn meer te bieden in vergelijking met vorig seizoen, terwijl er geen noemenswaardige veranderingen zijn op de exportmarkt. Veelal heeft men de indruk dat de SPBA constant met een klaaglied aangaf dat het slecht gaat met de boeren, terwijl men niet voldoende beseft dat vooral zaken buiten de invloedssfeer de boeren om, van grote invloed zijn op hun activiteiten.

De ondervoorzitter noemde een aantal voorbeelden, zoals de prijsbepaling door de opkoper, niet directe beschikbaarheid van irrigatiewater door niet tijdig in bedrijf kunnen komen van de Wakay-pompen, hoge ureum prijzen (en ook niet altijd op tijd beschikbaar), slechte infrastructuur, schulden problematiek, hoge bankrentes enz. Oemraw hoopt dat de regering dan ook voldoende aandacht schenkt aan bovengenoemde zaken en dat met alle actoren gezamenlijk structurele maatregelen getroffen worden voor een duurzaam oplossing van de problemen.

Voorts wenst de SPBA te worden geïnformeerd of deze restitutie eenmalig zal zijn of dat ter stimulering van de productie deze structureel zal worden geregeld en of ook alle machinehouders in de sector tegemoet zal worden gekomen.

De boerenorganisatie is nog steeds bereid in samenwerking met de regering en de overige actoren alle acties te ondersteunen in het belang van de verbetering van de rijstsector.

 

Bron:
,  02-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics