Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Onduidelijkheid rond beheer Weg naar Apoera

Weg gesloten wegens slechte staat

door Eric Mahabier

PARAMARIBO — De Weg naar Apoera verkeert reeds geruime tijd in slechte staat. De situatie was dusdanig ernstig, dat districtscommissaris Erwin Demon van Para genoodzaakt was afgelopen donderdag de weg tot nader order te doen sluiten. Niet alleen het normale verkeer, maar ook houttransporteurs konden er geen gebruik meer van maken.

Op delen van de weg, met name in het Tibiti-gebied, zijn er enorme kraters die het verkeer onmogelijk maken. De weg is de afgelopen jaren nauwelijks onderhouden, omdat er grote onduidelijkheid bestaat over het beheer. De weg wordt niet gerekend tot primaire of tertiaire weg, waardoor hij buiten het beheer van het ministerie van Openbare Werken of Regionale Ontwikkeling (RO) valt. Ondernemers die hem gebruiken, hebben de weg in het verleden met behulp van het commissariaat van Para enigszins kunnen rehabiliteren. Demon heeft gisteren op het commissariaat een delegatie van houtconcessionarissen ontvangen, die met hem van gedachten wisselden over dit vraagstuk. De ondernemers hebben zich bereid getoond hun machines en vrachtwagens in te zetten. De burgervader zal inkomen met benzine voor de machines. Ruim 3000 kubieke meter lateriet moet er worden gestort. De ondernemers hopen dit werk binnen twee dagen af te hebben.

Demon zei aan de concessiehouders dat hij speciaal voor de infrastructurele werken van dat gebied de Coesewijne-concessie heeft gereserveerd. Daar ligt voornamelijk lateriet. De afstand van transport wordt hiermee enorm verkort. De concessiehouders Brian Tjon A Kiet en Wilfred Gajadien zeggen hun houtproductie zich aan het ophopen is. Gajadien, die zegt exportverplichtingen te hebben, hoopt dat de weg dit weekeinde wederom begaanbaar zal zijn. Demon verklaarde op deze bijeenkomst dat de Pikin Saron-brug ook zal worden gerehabiliteerd. De ondernemers hebben wat geld verzameld en in samenwerking met Bruynzeel is hout ter reparatie van deze brug bijeengebracht. Het transport ervan moet een dezer dagen door ‘s Lands Bosbeheer en Bostoezicht geschieden. Demon zegt aan dWT dat hij als dc niet stil kan zitten en daarom actie moet ondernemen, ondanks dat het niet duidelijk is onder wiens beheer de weg valt. Hij denkt dat er binnenkort een wettelijke regeling op dat stuk zal komen, waarbij de status van de weg duidelijk zal worden. In afwachting van de structurele aanpak van de weg die dan kan plaats vinden, acht hij noodzakelijk om niet alleen de concessiehouders maar ook de plaatselijke bevolking uit het isolement te halen. Hij is daarom blij dat de ondernemers zich bereid getoond hebben om met materieel in te komen om de weg te rehabiliteren. Onlangs zouden de ministeries van RO en Natuurlijke Hulpbronnen reeds benzine ter beschikking hebben gesteld van de ondernemers om de weg te reconditioneren. Maar vanwege het veelvuldige gebruik en de regen heeft deze niet lang stand kunnen houden.

 

Bron:
,  14-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics