Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Jairam verwacht succesvolle veeregistratie

door Beta Debidien

oto: Een kudde koeien in het district Nickerie die binnenkort geregistreerd zal worden door het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij. NIEUW NICKERIE — Coördinator Regio West van het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) Soedeshchand Jairam verwacht een succesvolle veeregistratie in het district Nickerie. De registratie zal in de periode van 19 april tot en met eind mei 2004 in het gehele district gehouden worden.

In het kader van de nieuwe regelgeving van de Wereld Handels Organisatie (WTO), moeten alle landen die landbouw- en veeteeltproducten exporteren een ‘Ziekten Monitoring Systeem’ hebben. Dit systeem geeft aan welke ziekten en plagen in een land voorkomen en op welke wijze ze onder controle worden gehouden. Door dit systeem kunnen bij de productie van landbouw- en veeteeltproducten, de ziekten en plagen op een verantwoorde manier bestreden worden. Voor het opzetten van een ‘Ziekten Monitoring Systeem’ is het van groot belang dat LVV meer inzicht krijgt in de aantallen en soort dieren, de locaties, het management en vooral de gezondheidstoestand van de veestapel.

Om dit doel te bereiken is LVV bezig de registratie uit te voeren in het hele land. Een team van voorlichters, Animal Health Assistants en veeteeltdeskundigen zal hiervoor zorgdragen. In dat kader zijn er al werkzaamheden uitgevoerd in Nickerie. In eerste aanleg zullen gesprekken gevoerd worden met de veeboeren om hen op de hoogte te stellen van wat de registratie allemaal gaat inhouden.

In de maand maart zijn reeds besprekingen gevoerd op het LVV-kantoor Regio West, waarbij onderdirecteur Rozenblad van de Afdeling Veeteelt van het ministerie zelf aanwezig was. Op 6 en 7 april is een succesvolle training gehouden voor de ambtenaren die de registratie gaan uitvoeren in het district, zegt Jairam. Omdat de ambtenaren alle statistieken van de mensen uit de polders bijhouden, waardoor de tools aanwezig zijn, verwacht Jairam een vlot verloop van de veeregistratie. Hij maakte er ook melding van dat de registratie gefinancierd is uit externe middelen van het ministerie.

De registratie heeft al plaats gevonden in de districten Coronie, Saramacca, Commewijne, Marowijne, Para, het Wanica-A en Wanica-B-gebied en er zijn reeds 4.000 bedrijven geregistreerd in de periode vanaf november 2003.

 
Bron:
,  17-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics